Moravskoslezský kraj má svého koronera, začíná úřadovat dnes

1. 7. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběrové řízení vyhrála ostravská městská nemocnice, službu bude zajišťovat čtyřiadvacet hodin denně po sedm dnů v týdnu.


Městská nemocnice Ostrava bude od dnešního dne zajišťovat službu krajského koronera. Jako jediná z uchazečů splnila podmínky výběrového řízení. Ohledání těl zemřelých bude zajišťovat čtyřiadvacet hodin denně po sedm dnů v týdnu.

„Pokud pacient zemře doma, bývá k němu povolán praktický lékař. Ale nesmí to narušit chod jeho ordinace, takže se skutečně stává, že lidé čekají i několik hodin, než k nim lékař dorazí, tělo ohledá a vystaví úmrtní list. Až poté může zemřelého převzít pohřební služba. V těchto krajních případech bude nyní možné ohledání zajistit krajským koronerem,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Jak vysvětlil, hlavním důvodem, proč se kraj rozhodl vypsat v Česku ojedinělou veřejnou zakázku na krajského koronera, byla zejména klesající ochota praktických lékařů vykonávat ohledání za stávajících podmínek v rámci lékařské pohotovostní služby. Dalším důvodem byly stížnosti policie, popřípadě pozůstalých, kteří museli mnohdy několik hodin čekat na vystavení úmrtního listu zemřelého.

Prohlídky těl zemřelých jsou ze zákona o zdravotních službách povinni zajišťovat u svých registrovaných pacientů praktičtí lékaři, a to v rámci provozní doby a v rozsahu provádění návštěvních služeb. Martinek ale upozornil na to, že kraj nemůže povinnost danou zákonem praktickým lékařům odejmout.

„Nadále budou úmrtní listy svým registrovaným pacientům vystavovat a u kritických či sporných případů má kraj možnost ordinaci praktického lékaře zkontrolovat. Vítěz veřejné zakázky – Městská nemocnice Ostrava – bude ohledávat mimo jejich ordinační a návštěvní hodiny,“ upřesnil s tím, že jen letos přijde tato služba kraj na dva miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?