Kraj nepověřil dva ze tří odvolaných šéfů ani dočasným vedením

11. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jediným odvolaným šéfem, který ústav povede do jmenování svého nástupce, je ředitel nemocnice v Kyjově na Hodonínsku Petr Hudeček. Jeho kolegy z Břeclavi a Hodonína vystřídají ve vedení nemocnic dočasní zástupci...


BRNO - Dva ze tří odvolaných šéfů jihomoravských nemocnic budou muset vyklidit ředitelskou kancelář již 15. srpna. Jediným odvolaným šéfem, který ústav povede do jmenování svého nástupce, je ředitel nemocnice v Kyjově na Hodonínsku Petr Hudeček. Jeho kolegy z Břeclavi a Hodonína vystřídají ve vedení nemocnic dočasní zástupci.

Doležal zůstane dočasně v čele zařízení proto, že se v kyjovské nemocnici nepodařilo nalézt nikoho vhodného, kdo by ho vystřídal, řekl v pátek novinářům náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd.

Nemocnice, jejichž ředitele krajští radní odvolali, patří ke zdravotnickým zařízením, které kraji dělají dlouho vrásky na čele. Loni dluh nemocnic, které kraj převzal od zrušených okresních úřadů, činil zhruba jednu miliardu korun. Břeclavský ústav se na těchto červených číslech podílel zhruba dvěma třetinami.

Šmíd uznává, že systém financování ve zdravotnictví je špatný, odvolaní ředitelé však údajně nevyužili všech možností, které jim funkce dávala. „Jsme skálopevně přesvědčeni, že managementy těchto nemocnic mohly udělat pro nápravu situace daleko více, než udělaly, respektive zdá se nám, že neudělaly téměř nic,“ uvedl náměstek hejtmana.

Některé nemocnice podle něj zbytečně zvyšovaly například mzdové náklady. „Jsou oddělení, kde jsou samí vysoce kvalifikovaní lékaři, není tam hierarchie…, tedy všichni musí dostávat vyšší mzdu,“ míní. Ředitelé také měli zkusit sehnat levnější firmy, které nemocnicím zajišťují například dodávku stravy, prádelní a jiné služby.

Vedení kraje zatím další odvolání managementu nemocnic nebo jiných zdravotnických a sociálních ústavů nechystá. Podle Šmída to ale neznamená, že by ostatní zařízení fungovala bezproblémově. Doufá, že ředitelé budou jednat tak, aby kraj nemusel podobný krok opakovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?