Kraj uhradí za pacienty nemocnic 28 milionů

4. 12. 2008 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Změnit návrh rozpočtu kvůli platbám regulačních poplatků za pacienty v krajských nemocnicích se rozhodli krajští radní. V souvislosti s poplatky uvažují i o vytvoření zákonodárné iniciativy. Úprava návrhu rozpočtu vychází z podoby schválené minulou krajskou radou. Počítá s příjmy přes 7,8 miliardy korun, výdaji více než 8,7 miliardy a navíc s úvěrem od Evropské investiční banky ve výši přes 900 milionů korun...


Placení regulačních poplatků za klienty zdravotnických zařízení si vyžádalo úpravu návrhu krajského rozpočtu na příští rok

Změnit návrh rozpočtu kvůli platbám regulačních poplatků za pacienty v krajských nemocnicích se rozhodli krajští radní. V souvislosti s poplatky uvažují i o vytvoření zákonodárné iniciativy. Úprava návrhu rozpočtu vychází z podoby schválené minulou krajskou radou. Počítá s příjmy přes 7,8 miliardy korun, výdaji více než 8,7 miliardy a navíc s úvěrem od Evropské investiční banky ve výši přes 900 milionů korun. Zásadní změnou je přesun částky 28,7 milionu na úhradu části regulačních poplatků za pacienty v krajských nemocnicích. „Poplatky budeme platit za pacienty od 1. února. Částka by měla stačit na platby v prvním pololetí příštího roku,“ uvedl hejtman Stanislav Mišák.

Ležet v nemocnici a neplatit? Jen lidé do 18 a starší 70 let

V krajských nemocnicích tak nebudou platit v ambulancích a na pohotovosti žádní klienti. Naopak lékáren se osvobození netýká. „Poplatky za pobyt v krajských zařízeních budou hrazeny pouze za občany do osmnácti let a za seniory od sedmdesáti let věku,“ sdělil hejtman. Detaily se podle něj stále dopracovávají. „V tomto týdnu nás čeká také jednání s ostatními kraji, kde budeme sjednocovat postup v úhradách poplatků a rovněž možnosti projednáme s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ sdělil Mišák. Postoje úřadu se neobává. Věří totiž, že úhrady za pacienty jen ve vybraných zařízeních lze sladit se zákony. „Je to podobné, jako když přispívají například Otrokovice a Zlín na levnější jízdné v městské hromadné dopravě na svém území. Také je to tak proto, aby lidé měli potřebnou službu levnější,“ podotkl.

Původně měly peníze sloužit jinak

Miliony, které nová rada určila na poplatky, původně měly sloužit pro navýšení základního jmění krajských nemocnic. „Nic se v praxi nezmění. Pravda ale je, že na některé investiční akce v zařízeních budeme muset hledat prostředky v jiné části rozpočtu,“ připustila radní pro zdravotnictví Hana Příleská. Radní projednali i možnost vytvoření návrhu na změnu zákona, který se poplatků týká. „Uvažujeme o navržení změny zákona ve věci hrazení poplatků od pacientů, kteří nemají v republice sjednané zdravotní pojištění. Výběr pak dělá potíže například personálu v Baťově nemocnici, která nás na to upozornila,“ podotkla radní. Aktuální adresa takového pacienta totiž nemusí být uvedena ani v registru pacientů nemocnice a ani v registru pojištěnců a personál nemůže při nezaplacení poplatky vymáhat. „V Baťově nemocnici jsme například od února do dubna evidovali asi padesát případů, kdy se nám při vymáhání pohledávek upomínky vracejí s poznámkou adresát neznámý nebo odstěhoval se,“ upozornil právník nemocnice Pavel Uherek. Rozpočet bude schvalovat 17. prosince krajské zastupitelstvo. To musí schválit i případné podání zákonodárné iniciativy.

Nikola Synek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?