Kraj začne stav po možném odchodu lékařů řešit v lednu

15. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman se sejde se zástupci nemocnic a pojišťovny a pokusí se zajistit akutní péči.


O budoucnosti krajských nemocnic na Vysočině v souvislosti s možným odchodem až 80 procent nemocničních lékařů bude vedení kraje jednat s řediteli nemocnic a zástupci zdravotní pojišťovny zřejmě 5. ledna.

Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) bude nutné zajistit alespoň základní akutní péči pro pacienty s vážným onemocněním, případně zraněním.

„Zachováme se podle konkrétního počtu lékařů, kteří odejdou z jednotlivých oddělení, a jejich odborností,“ řekl včera Běhounek. Podle předsedy Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martina Engela podepsalo výpověď za dva týdny sbírání hromadných výpovědí v akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme už 500 lékařů z nemocnic na Vysočině, tedy přes 80 procent. V Novém Městě na Moravě dokonce 90 procent.

Výpovědi pošlou 27. prosince

Podepsané výpovědi se budou shromažďovat v jednotlivých místních organizacích LOK, zaměstnavatelům budou odeslány prostřednictvím právní agentury 27. prosince. Podle Běhounka by je ředitelé měli dostat začátkem ledna. Další kroky nechce hejtman předjímat. Věří však tomu, že i na centrální úrovni dojde k dalším jednáním, která přispějí k vyřešení situace.

„Pokud nepřijdou adekvátní kroky ze strany vlády, pojišťoven a dalších institucí a nebude ochota k nějaké diskusi, a skutečně 1. března 80 procent lékařů z krajských nemocnic nepřijde do práce, může to dopadnou jakkoliv,“ podotkl Běhounek.

O konkrétních dopadech však bez znalosti počtu skutečně odcházejících lékařů odmítl spekulovat. Vedení kraje může podle Běhounka pouze apelovat na lékaře a jednat na nejrůznějších úrovních.

„Jednal jsem s premiérem, ministrem zdravotnictví, se zdravotní pojišťovnou i jinde, aby si všichni uvědomili vážnost situace, jednají i ostatní hejtmani. Ale z hlediska zvýšení platů kraj nemůže kromě toho, co už učinil, udělat vůbec nic,“ dodal hejtman.

Poukázal tím na otevřený dopis ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), jímž ministr reagoval na výzvu vedení Pardubického kraje, aby urychleně řešil situaci, kdy nespokojení lékaři hrozí hromadnou výpovědí.

„Rád bych připomenul, že za výši platů v nemocnicích zřizovaných krajskými úřady jsou zodpovědné právě kraje,“ uvedl ministr v dopise zveřejněném na ministerském webu.

„Heger se totálně mýlí. My nejsme ti, kdo nastavují tabulky, ani ti, kdo dávají do nemocnic peníze na platy a odměny. Neurčujeme mzdová pásma ani zařazení zaměstnanců do tříd, to je věc ministerstev zdravotnictví a práce a sociálních věcí,“ prohlásil Běhounek.

Hejtmanův náměstek Vladimír Novotný už dříve řekl, že o výpovědích se vedení kraje dozvídá od ředitelů nemocnic a připravuje s nimi krizové scénáře. „Kraj ještě do konce roku dá nemocnicím zatím blíže neurčenou částku na závazky nepokryté pohledávkami,“ uvedl. V rozpočtu na příští rok počítá kraj s rezervou zhruba 255 milionů korun.

„Z toho část, řádově v desítkách milionů, půjde na personální stabilizaci,“ dodal Novotný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?