Kraj změnil názor, pohotovost v Nové Pace k 31.12. neskončí

19. 12. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V devítitisícové Nové Pace na Jičínsku lékařská pohotovost k 31. prosinci neskončí.


Kraj dnes odpoledne změnil názor a provoz prodloužil nejméně do konce ledna, ačkoliv dnes ráno oznámil její zrušení ke konci roku. Do problému se vložil starosta Nové Paky Josef Cogan a nakonec bylo dohodnuto prodloužení provozu. V únoru a v březnu bude kraj poskytování zdravotní péče v Nové Pace v případné variantě bez pohotovosti vyhodnocovat. Řekl to náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Za lékařem budou by museli lidé po zrušení pohotovosti jet do 16 kilometrů vzdálené nemocnice v Jičíně nebo by jim v akutních případech pomohla novopacká posádka zdravotnické záchranné služby. Důvodem chystaného uzavření ambulance pohotovosti jsou problémy s personálním obsazením. Pohotovost je v provozu o víkendech a svátcích od 08:00 do 20:00.

„Služby ambulance v Nové Pace využívá jen malý počet pacientů a z hlediska plnohodnotné péče je toto pracoviště po technické i personální stránce dlouhodobě problematické,“ uvedl dopoledne Cabicar. Zrušení ambulance podle něj pacienty nijak neohrozí.

Pohotovostní lékařská služba v kraji prodělala zásadní změnu v letech 2007 a 2008, kdy se soustředila do hradecké fakultní nemocnice a čtyř oblastních nemocnic v okresních městech. V Nové Pace pohotovost zůstala proto, že zde tehdy záchranná služba neměla žádnou výjezdovou posádku.

Stanoviště záchranné služby v Nové Pace bylo zřízeno v roce 2011. Letos měla posádka necelé čtyři výjezdy denně. „V Nové Pace jsme schopni bez větších potíží absorbovat další pacienty, bude-li to třeba z důvodu omezení zdejší ambulance. Máme výjezdové skupiny v jiných městech, které mají průměry deseti výjezdů za den,“ uvedl ředitel krajské záchranné služby Jiří Mašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?