Kraj zvažuje, zda kvůli nemocnici v Plané podá žalobu na stát

31. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj zvažuje, zda kvůli nemocnici v Plané podá žalobu na stát, nebo zda se odvolá k mezinárodnímu soudu. Řekl to radní Vladislav Vilímec. O jaký soud by šlo, neupřesnil. Více než tři roky uzavřený areál se snaží marně získat zpět do svého majetku. Kraj tvrdí, že závazky, kvůli nimž se jediná nemocnice na Tachovsku propadla v květnu 2004 do konkurzu...


PLZEŇ - způsobil stát během svého působení do začátku roku 2003, když ji převzal kraj.

Podle konkurzního správce nemocnice Jana Špeliny kraj se žalobou na stát neuspěje, protože musí převzít pasiva i aktiva. „Kraj si chce vzít jenom majetek v účetní hodnotě 400 milionů korun, ale závazky nemocnice nechce, což odporuje zákonu,“ uvedl.

Proti exekucím na majetek nemocnice před vyhlášením konkurzupodal kraj 23 vylučovacích žalob, kterými usiloval o vyloučení svého majetku z konkurzní podstaty, do níž pravomocné exekuce patří. Ve všech případech soudy žaloby zamítly, podobně následná dovolání k Nejvyššímu soudu. Kraj už vyčerpal opravné prostředky a podal 23 stížností k Ústavnímu soudu. „Ten zatím vydal koncem roku dva nálezy. V obou naši stížnost odmítl,“ řekl Vilímec.

Kraj má ještě šanci odvolat se do šesti měsíců k mezinárodnímu soudu. „Otázkou je, zda bychom neměli žalovat stát, který byl v případě své příspěvkové organizace v pozici ručitele,“ dodal. Podle radního je to ale nešťastné řešení. Dodal

ale, že dva dodavatelé léků se žalobou na stát uspěli. „Co jávím, tak dva subjekty, které žalovaly stát, nebyly úspěšné,“ uvedl správce, podle něhož ale žalovalo stát více firem.

Podle Vilímce konstatoval Ústavní soud, že není možné, aby sestát zbavoval svých dluhů; soud ale „povýšil ochranu věřitele nad ochranu vlastnického práva“. Podle nálezu soudu se stát nechovalseriózně, když převedl nemocnici na kraj i s dluhy ve výši 50 milionů až 60 milionů korun plus příslušenství.

Podle správce konkurzní podstaty by nemocnice měla najít nového vlastníka do letošního podzimu. „Pokud soud rozhodne v neprospěch kraje, okamžitě zahájím proces prodeje formou dražby,“ řekl Špelina. Podle něj už žádné opravné prostředky nejsou. Kraj může využít dovolání, ale vzhledem k tomu, že Nejvyšší soud mu nevyhověl v případě exekucí, kdy byly jeho argumenty shodné, nepředpokládá správce další zpoždění.

„Nejvyšší soud už řekl, že majetek zřizovatele (Plzeňského kraje) lze použít k vypořádání konkurzu,“ uvedl Špelina. Po verdiktu soudu bude podle správce jeden až dva měsíce trvatocenění majetku, poté dva až tři měsíce příprava dražby.

Starosta Plané Karel Vrzala potvrdil, že Svazek obcí nemocnice Planá má stále zájem převzít majetek bývalé nemocnice. „Chceme tam zřídit nejprve internu, poté chirurgii a jednotku intenzivní péče JIP, což obnáší 70 lůžek,“ uvedl Vrzala, který je

předsedou svazku a člen věřitelského výboru nemocnice. Podle něj jedná svazek o úvěru se dvěma velkými bankami, které už si byly nemocnici prohlédnout. Za úvěr by ručil kupovaným majetkem.

Zařízení převzal kraj v lednu 2003 už s exekucemi. Kraj získal nemocnici v době, kdy už žádnou zdravotní péči neposkytovala. Zřídil tam další výjezdové místo záchranné služby, pronajal prostory na ambulance a má tam dětský domov.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?