Kraje chtějí po vládě peníze na přidání v sociálních službách

30. 5. 2017 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje chtějí po vládě peníze na navýšení příjmů pracovníků v sociálních službách či kultuře i na odměny zdravotních sester, pokud kabinet ve středu schválí nařízení o růstu výdělků od července.


Asociace krajů spolu se Svazem měst a obcí také požaduje, aby vláda podobná opatření přijímala s tím, že začnou platit vždy až od ledna následujícího roku. Novinářům to řekla šéfka asociace Jana Vildumetzová. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že kabinet přidání bez příspěvku pro kraje určitě neschválí.

Vláda by měla ve středu projednávat návrh nařízení, které by mělo od července zrušit tři z devíti platových tabulek. Pracovníci s nižšími příjmy by se tak posunuli do vyšších tarifů a polepšili si. Předpis počítá i s vyššími odměnami pro zdravotní sestry. Schválení by pro kraje ve druhém pololetí znamenalo navíc výdaje zhruba 740 milionů až 1,4 miliardy podle schválené varianty.

„Souhlasíme s tím, aby došlo k navýšení platů ve zdravotnictví, sociální oblasti i v kultuře. Pokud stát přenese ale některé povinnosti na kraje a obce, musí je přenést i s finančními prostředky,“ řekla Vildumetzová. Asociace krajů a Svaz měst a obcí podle ní ve společném prohlášení také požadují, aby se podobná nařízení měnila vždy k lednu následujícího roku. „Máme schválené rozpočty a nemůžeme do nich nyní nějakým způsobem vstupovat,“ dodala šéfka asociace a karlovarská hejtmanka.

Podle premiéra mělo nařízení o změně tabulek původně platit už letos od ledna. Nepodařilo se ale „přesvědčit ministra financí“, aby s přidáním počítal letošní rozpočet, uvedl Sobotka. „Určitě vláda neschválí návrh, aniž by tam byl příspěvek pro kraje, aby se s tím mohly vyrovnat, a to zejména v sociálních službách,“ řekl předseda vlády. Dodal, že bude chtít aby vláda zřizovatelům zařízení pro potřebné určitě přispěla.

Kraje si stěžovaly už na vládní nařízení, které zvýšilo mzdy řidičů. Kabinet jim pak slíbil na platy 420 milionů korun. „Odeslali jsme vládě všechny uzavřené dodatky ke smlouvám, nemáme žádnou zpětnou vazbu a nemáme ani slíbených 420 milionů, které všechny výdaje nepokryjí,“ uvedla Vildumetzová. Podle ní kraje dostaly také slib, že jejich nemocnice dostanou od ledna na letošní desetiprocentní zvýšení výdělků sester a lékařů peníze podle úhradové vyhlášky, většina zdravotníků ale pocítila přidání až od března.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?