Krajská nemocnice Liberec a Nemocnice Frýdlant jednají o spojení

20. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Liberec a Nemocnice Frýdlant znovu jednají o spojení. Podobný projekt už obě zařízení připravovala v roce 2009, podporoval ho tehdy kraj i Všeobecná zdravotní pojišťovna, nakonec ale ztroskotal. Po třech letech se obě nemocnice k záměru vrátily.


Bylo by to prospěšné pro obě strany, řekl ČTK generální ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka.

Největší krajská nemocnice však v současné době připravuje fúzi s Panochovou nemocnicí Turnov. „Chceme nejprve dotáhnout projekt v Turnově a teprve pak se budeme zabývat případným spojením s frýdlantskou nemocnicí,“ řekl Veselka. Podle ředitele Nemocnice Frýdlant Břetislava Václavíka by případná jednání mohla začít ve druhé polovině letošního roku. „Uvidíme, jak to dopadne v Turnově,“ řekl ČTK Václavík.

Nemocnice Frýdlant slouží pro Frýdlantský výběžek, kde žije zhruba 24.000 lidí. Zařízení se 126 lůžky má ARO, internu, chirurgii a také gynekologii, které letos hrozilo uzavření. Nakonec ale zůstane po dohodě s VZP zachována, lůžka ale budou společná s chirurgií. Ročně je ve Frýdlantu hospitalizováno kolem 4500 pacientů a tamní lékaři provedou asi 2200 operací. Areál nemocnice patří městu, provoz zajišťuje soukromá společnost Nemocnice Frýdlant, kterou před lety založil tamní management. Nemocnice zaměstnává zhruba 200 lidí.

Když management frýdlantské nemocnice jednal v roce 2009 o fúzi, počítal zejména s ekonomickým přínosem. Spojení obou zařízení mělo zlevnit třeba léky a zdravotnický materiál, snížit náklady na stravování nebo praní prádla. „Liberecká nemocnice na tom byla tehdy velmi dobře, tamní lékaři a zdravotníci měli platy, o jakých se nám ani nesnilo. Slibovali jsme si o toho i to, že nám pacienti nebudou odcházet za péčí do Liberce, ale že ji ve spolupráci s nimi zajistíme tady. Nakonec ale z fúze sešlo mimo jiné i z politických důvodů,“ poznamenal Václavík. Dnes se situace změnila, spojení se silným partnerem by mělo ve Frýdlantu zajistit především udržení stávajícího rozsahu péče.

Pro libereckou nemocnici je podle Veselky v tuto chvíli prioritou spojení s turnovskou nemocnicí. To by mělo obě nemocnice od ledna 2014 spojit v jediné zařízení a v Turnově by bylo detašované pracoviště Krajské nemocnice Liberec. v Turnově umožní spojení udržet základní rozsah zdravotní péče. „Navíc by se tam mohla přesunout léčebna dlouhodobě nemocných z Jablonného v Podještědí, kde chybí návaznost na zdravotnické zařízení,“ řekl Veselka. V Turnově by mohla být i jednodenní chirurgie, vzniknout by tam mohly jednotky intenzivní dlouhodobé péče, na které nemá liberecká nemocnice místo, poskytovat by mohla i následnou rehabilitační péči, kterou zatím krajská nemocnice také nemůže pacientům nabídnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?