Krajská nemocnice má nejmodernější digitální dermatoskop

9. 10. 2018 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Kožního oddělení Krajské nemocnice T. Bati začali používat nový digitální dermatoskop s celotělovým skenerem. Zlínská nemocnice je první mezi krajskými a fakultními nemocnicemi na Moravě, která přístroj za téměř jeden milion korun zakoupila.


Moderní digitální dermatoskop slouží k přesnější diagnostice pigmentových lézí typu mateřská znaménka nebo zhoubný melanom kůže. Přístroj nález zvětší až stokrát a umožní jeho detailní analýzu. Celotělový skener pomocí dvou kamer nasnímá během jedné minuty celé tělo pacienta. „Celotělové vyšetření má význam především u osob s mnohočetnými a rizikovými mateřskými znaménky. Dokáže barevně označit mezi desítkami jiných znamének pravě ty, které se od minulého vyšetření změnily nebo které vznikly nově,“ uvedla primářka Kožní oddělení KNTB MUDr. Hana Tomková a dodala: „Snímky pigmentových lézí nasnímané při prvním a kontrolním vyšetření v určitém časovém odstupu je potom možné zobrazit nejen vedle sebe, ale také je překrýt a zjistit přesně, ve kterých částech došlo ke změnám velikosti, okrajů či barvy. To přispívá k časné diagnostice melanomu.“ Výhodou také je, že nasnímané nálezy lze sledovat z více ambulancí a obrazy ukládat na síťovém uložišti.

Vyšetření digitálním dermatoskopem provádějí odborníci v krajské nemocnici na doporučení kožního lékaře a je poté hrazeno zdravotními pojišťovnami. K celotělovému vyšetření se však mohou objednat i pacienti, kteří si chtějí nechat vyšetřit znaménka preventivně na vlastní žádost. V takovém případě zaplatí 500 korun a následně mohou peníze získat zpět od svých zdravotních pojišťoven v rámci programů onkologické prevence.

Kožní oddělení Krajské nemocnice T. Bati provedlo v roce 2017 více než 30 000 vyšetření, z nichž lékaři diagnostikovali přes 600 zhoubných kožních nádorů. V současné době patří k nejlépe vybaveným kožním oddělením v České republice. Kromě nejnovějšího typu digitálního dermatoskopu je vybaveno dalšími moderními přístroji – nejmodernějšími lasery i zářiči pro světloléčbu včetně úzkospektrého ultrafialového záření UVB ve formě excimerového světla, které ocení především pacienti s lupénkou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?