Krajská nemocnice řeší identifikaci pacientů

19. 12. 2006 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak rozeznat pacienty, aby nemohli být při operaci nebo vyšetření shodou náhod zaměněni, řeší nyní v liberecké krajské nemocnici. V nejbližší době zde chtějí odstartovat nový projekt indentifikace pacientů...


Právu to sdělil předseda nemocniční rady pro kvalitu Jan Mečl.

Nemocnice se nyní rozhoduje, zda využije, jako v ostatních zařízeních, identifikační pásky, nebo čipové či identifikační karty.

„Chceme, aby byli pacienti přesně identifikováni, protože se někdy může stát, že si nemocný a dezorientovaný pacient může lehnout do cizí postele nebo dokonce na jiné oddělení. Právě tyto případy chceme identifikací pacientů zcela vyloučit,“ vysvětlil Mečl. Hrozí totiž, že by takový pacient mohl dostat špatný lék nebo dokonce být chybně operován.

To se ostatně v liberecké nemocnici už v minulosti stalo, když byla pacientovi podána krev jiné krevní skupiny, protože si lékaři a zdravotníci na operačním sále neověřili jeho krevní skupinu v domnění, že operují někoho jiného. Ve stejný den měli být v nemocnici operováni se stejnou diagnózou dva pacienti, ale jeden z nich zákrok nepodstoupil. Muž následně po několika hodinách v nemocnici zemřel. Za případ byla odsouzena liberecká anestezioložka, která měla ověřit křížovým testem krevní skupinu pacienta.

Od tohoto případu zavedla liberecká nemocnice přísná pravidla, která nařizují personálu, aby před jakýmkoli zákrokem zkontroloval jméno a diagnózu pacienta nejméně dvakrát. Nový identifikační systém by ale měl vyloučit selhání lidského faktoru.

Jednou z možností jsou plastové nebo papírové náramky s čárovými kódy, které používala v minulosti například českolipská nemocnice. Na tomto náramku by byly zaznamenány veškeré důležité informace o pacientovi včetně údajů o lécích, které mu byly naordinovány.

Českolipská nemocnice ale náramky nakonec z úsporných důvodů přestala používat. „Máme také informace, že na některé náramky byli pacienti alergičtí, proto se snažíme najít jiná řešení,“ vysvětlila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Alena Riegerová.

Ředitel Krajské nemocnice Liberec Radko Janoušek chce proto jednat s městskou společností Libereckou IS, která od jara letošního roku vydává městské karty. Ty už mají všichni zaměstnanci nemocnice.

„Kartu bychom chtěli do budoucna využít k identifikaci personálu. Měly by nám pomoci lékaře i vyhledat, pokud je budeme potřebovat, možná také identifikovat nemocné,“ shrnul Janoušek s tím, že se snaží najít nejlevnější a zároveň nejúčinnější metodu identifikace pacientů.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?