Krajská zdravotní se reorganizuje, chce ušetřit desítky milionů

14. 6. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Velké nemocnice v Ústeckém kraji budou od začátku července bez ředitelů. Vedení Krajské zdravotní (KZ) v rámci reorganizace zrušilo jejich funkce a postupně chce přejít na vertikální model řízení. Slibuje si od toho výrazné úspory, které by měly být v řádu desítek milionů korun ročně.


Propouštění zdravotního personálu zřejmě nenastane, řekl ředitel krajské zdravotní Eduard Reichelt.

„Důvodem je hlavně zefektivnění společnosti, která se bude muset vyrovnat s velkým propadem příjmů od pojišťoven, které nás v příštích letech čekají,“ řekl Reichelt.

Očekávaná úspora se má pohybovat v desítkách milionů ročně. „Hlavní úspory by měly vzejít z obslužných procesů - zakázky, nákupy. Nechci, aby mě za tohle slovo pak někdo chytal, ale propouštění zdravotního personálu by nastat nemělo,“ dodal.

Společnost zaměstnává 6300 lidí, z toho jen zdravotních sester je 2800 a lékařů 820. Krajská zdravotní je akciovou společností Ústeckého kraje a spravuje pět největších nemocnic v bývalých okresních městech.

Tři dosavadní ředitelé nemocnic přejdou do funkcí náměstka ředitele, jeden do správy majetku KZ a jedno místo bylo už od února neobsazené. „Funkce ředitelů nemocnic skončí k 30. červnu, ale restrukturalizace bude hotová až 1. listopadu 2011,“ řekl mluvčí KZ Jiří Vondra. O propouštění ředitelů se podle něj rozhodně nejedná.

Na ředitelských platech ale Krajská zdravotní ušetří jen zlomek požadované částky, ty hlavní rezervy má prý jinde. „Nemocnice byly zbytečně autonomní a co se dělalo pětkrát, se bude dělat jen jednou, tam budou úspory markantní. Centralizace navíc zefektivní administrativu a controlling,“ dodal dosavadní ředitel mostecké nemocnice Jindřich Zetek. „O změně se vědělo už déle, bez nás v zákopech v první linii by to stejně probíhat nemohlo,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?