Krajská zdravotní vymáhala poplatky i po těch, kteří nedlužili

16. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní přiznala, že omylem vymáhala dlužné regulační poplatky i po lidech, kteří jí nic nedlužili. Upozornil na to Deník, podle nějž se nedopatření dotklo řádově stovek lidí. Vedení nemocnic dnes novinářům prezentovalo menší čísla, podle mluvčího Jiřího Vondry budou o řád nižší. Firma tvrdí, že nedopatření vzniklo chybným zadáním do počítačového systému a firma už z něj vyvodila personální důsledky.


Krajská zdravotní spravuje pět velkých nemocnic v Ústeckém kraji. Dlužné regulační poplatky začala vymáhat vloni na podzim a specializované firmě předává zatím ty nejstarší případy, zejména z roku 2009. Počet dlužníků zatím odhadnout nedokáže, protože dluh některých lidí má více položek a seznamy se teprve upřesňují, prý ale půjde o desítky tisíc vymáhaných poplatků.

Některé z nich chtěla firma i po lidech, kteří jí nic nedluží. „Při nakládání s údaji dlužníků došlo k záměně počítačových dat. Skupina dlužníků byla zaměněna za klienty, kteří poplatky řádně a včas uhradili,“ řekl dnes ekonomický náměstek Krajské zdravotní Martin Šuma. Z nedopatření podle něj firma vyvodila personální důsledky, blíže je ale nespecifikoval.

Přesné počty zbytečně vylekaných lidí firma také zatím nechce odhadovat. „Tak jako tak jde jen o malý zlomek z počtu poplatků, které vymáháme. Je to ale každopádně chyba, která mrzí, všem dotčeným se omlouváme,“ dodal mluvčí Vondra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?