Krajské nemocnice dluží šest miliard

3. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle auditů dluží nemocnice, které kraje převzaly od státu, téměř šest miliard korun. "To, že na nás ministerstvo převedlo zadlužené nemocnice a ještě po nás chce vědět, jak to budeme řešit, považuji za drzost," uvedl středočeský hejtman Petr Bendl...


Je to drzost chtít po nás spolupráci, vzkazuje středočeský hejtman ministryni zdravotnictví. Důvod? Stát převedl nemocnice na kraje i s jejich dluhy. Ministerstvo si musí vypracovat koncepci zdravotnictví samo. Kraje odmítly spolupracovat.

Praha - Téměř šest miliard korun dluží nemocnice, které kraje převzaly od státu. Takový je výsledek auditů, které si hejtmani nechali vypracovat ve všech nemocnicích. Rozhodnutí, jak změnit tento stav, však nechávají na ministerstvu zdravotnictví.

„Ta čísla nejsou konečná, protože ne ve všech krajích mají audity nemocnic kompletní. Výsledná částka se bude lišit maximálně o desítky miliónů,“ uvádí předsedkyně Rady asociace krajů pro zdravotnictví Martina Matějková.

Kraje nechtějí mít nic společného s oddlužením nemocnic, protože se obávají, že by jim chyběly peníze jinde. „Neměly by na opravu silnic, nebo třeba na školy,“ dodává Matějková.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková už po několikáté přislíbila, že se bude dluhy nemocnic zabývat. „Při oddlužování nemocnic budeme postupovat s každým krajem individuálně a řešit každé zařízení zvlášť,“ uvedla.

Až dosud se však oddlužování týkalo ojedinělých případů. Například ústecké nemocnici, která přešla na kraje už před dvěma lety, odpustil stát téměř půl miliardy dluhů na odpisech.

Letos si však nemocnice musí na oddlužení počkat do doby, než bude známa koncepce zdravotnictví. Tu musí ministryně Součková předložit nejpozději 30. září v Poslanecké sněmovně. Ještě předtím ji však musí projednat na vládě.

Tvůrci koncepce se přitom měli opírat o zdravotní plány krajů, v nichž měli hejtmani navrhnout řešení, jak bude na jejich území zajištěna zdravotnická péče. Ve čtvrtek však předsedkyně Rady asociace krajů pro zdravotnictví Matějková sdělila, že kraje takové koncepce nepřipraví.

„To, že na nás ministerstvo převedlo zadlužené nemocnice a ještě po nás chce vědět, jak to budeme řešit, považuji za drzost,“ uvedl středočeský hejtman Petr Bendl.

Do 30. června tak předloží kraje pouze výsledky auditů nemocnic, které spravují. Na krajských koncepcích zdravotnictví pak budou kraje pracovat teprve ve chvíli, kdy ministryně Součková předloží plán, jak by měla zdravotnická síť vypadat.

„Máme dva a půl tisíce přebytečných nemocničních lůžek. Šestnáct set jich však je ve fakultních nemocnicích, které spravuje stát. Proto není restrukturalizace nemocniční sítě možná bez celostátní koncepce zdravotnictví,“ uvedla Matějková a dodává, že by bylo nesmyslné, aby si každý kraj řešil zdravotnictví po svém.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Mária Böhmeho však bude celostátní koncepce připravena i bez krajských plánů. „Jde jen o to, aby kraje řekly, jaký objem zdravotní péče potřebují.“

Součková bude jednat s hejtmany dnes. Pokud se však s nimi nedohodne, chtějí se kraje domáhat nápravy u Ústavní soudu.

Stížnost proti převedeným dluhům už takto podal Plzeňský kraj.

Kolik dluží nemocnice v jednotlivých krajích:

kraj dluh v korunách

Jihomoravský - 1 064 938 470

Ústecký - 938 900 939

Středočeský - 687 070 369

Vysočina - 664 730 944

Královéhradecký - 421 949 000

Karlovarský - 418 408 827

Pardubický - 349 675 670

Jihočeský - 323 470 561

Plzeňský - 274 185 000

Liberecký - 220 637 371

Moravskoslezský - 248 785 577

Zlínský - 190 849 920

Olomoucký - 123 342 690

Celkem - 5 926 945 337

zdroj: Asociace krajů České republiky

Viktor Meca, Hospodářské noviny, 3.6.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?