Krajské nemocnice se slučovat nebudou. Co s nimi ale bude dál?

29. 4. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Dluh krajských nemocnic neustále roste. Vedení kraje hledá cestu, jak z něho ven. Sloučením těchto zdravotnických zařízení to ale nebude.


„Může se stát, že dvě krajské nemocnice - v Novém Jičíně a v Karviné - nebudou mít během tří měsíců ani na výplaty. Nechci šířit paniku, ale stát se to opravdu může, když se podíváte na vývoj jejich hospodaření,“ upozornil na včerejším jednání krajských zastupitelů Jiří Veverka (ODS).

Míní, že vedení kraje vůbec neví, co s nemocnicemi dál dělat. „Rozhoduje se ode zdi ke zdi - akciová společnost, příspěvková organizace, sloučit, nesloučit. Každý týden jiné rozhodnutí, nic nedotahují,“ uvedl na adresu vládní krajské koalice ČSSD a KSČM Veverka.

„Je to zoufalá situace. Co dělali celých dva a půl roku svého vládnutí na kraji? Ta opatření se dají dělat ve stávající struktuře nemocnic, proč jim rada už dávno nenařídila, aby šetřili?“ ptal se občanský demokrat Zbyněk Stanjura.

Rozzlobené reakce opozičních krajských zastupitelů vyvolalo rozhodnutí vládnoucí koalice vyřadit z programu jednání zastupitelstva materiál o plánovaném sloučení sedmi krajských nemocnic „Proč o tom nechcete vést debatu? Kdy chcete mluvit s opozicí?“ namítl Stanjura.

O tom, že návrh na sloučení sedmi krajských nemocnic do jedné příspěvkové organizace nebude zastupitelstvo projednávat, rozhodl v úterý klub krajských zastupitelů ČSSD. Silou vládnoucí koalice si sociální demokraté na včerejší schůzi toto rozhodnutí také prosadili.

„Uvnitř sociálnědemokratického klubu zastupitelů není stoprocentní názorová jednota na tuto záležitost. Třetina krajských zastupitelů za ČSSD zastává názor, že je třeba tento záměr ještě propracovat.
Dvě třetiny sociálnědemokratických zastupitelů proti sloučení nejsou, uvědomují si nedobrou ekonomickou situaci v krajských nemocnicích,“ řekl v úterý hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Krajské nemocnice se podle původních plánů měly sloučit do jedné příspěvkové organizace k 1. červenci. Vedení kraje předpokládalo, že se tak zefektivní jejich hospodaření.
Kolem slučování nemocnic se ale rozvířila bouřlivá diskuse.

Nesouhlasili s ním opoziční zastupitelé za ODS a KDU- -ČSL. Výhrady měli ředitelé a zaměstnanci nemocnic, starostové.

Například v Opavě vznikla petice za zachování samostatné Slezské nemocnice, kterou podepsalo čtyřiadvacet tisíc lidí.

Slučovat se tedy prozatím nebude, co ale bude s nemocnicemi dál? „Zaměříme se na ty nemocnice, které mají nejhorší hospodářské výsledky. Jsou to karvinská, novojičínská a opavská nemocnice. Budeme tam muset provést strukturální, popřípadě personální změny tak, aby ty nemocnice byly na nule. Není možné, aby naše nemocnice během tří měsíců vykazovaly šedesátimilionovou ztrátu.

Budeme hledat vnitřní rezervy, abychom v nemocnicích ty finanční prostředky našli, jsou tam, je potřeba lépe s nimi hospodařit. V některých případech jsme už k těm krokům přistoupili. Například sdruženými nákupy ušetříme patnáct procent u každé nakupované položky,“ tvrdí Palas.

Sloučení se mělo týkat frýdecko- místecké, havířovské a novojičínské nemocnice, Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov, Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, Slezské nemocnice v Opavě a Nemocnice Třinec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?