Krajský soud v Praze potřetí odročil spor Ratha s Bendlem

12. 12. 2006 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Praze dnes potřetí odročil projednávání sporu exministra zdravotnictví Davida Ratha a středočeského hejtmana Petra Bendla. Žalobu na Bendla podal Rath za výrok, který hejtman pronesl v pořadu Otázky Václava Moravce...


v loni v prosinci. Bendl tenkrát naznačil, že Rath tuneluje Česku lékařskou komoru (ČLK). Rath po hejtmanovi požaduje omluvu a 250.000 korun odškodného. Exministr ani Bendl se k soudu nedostavili.

Po vyslechnutí dvojice svědků, kteří vypovídali ve prospěch Bendla a vnesli do případu nové informace, rozhodl dnes soud ponechat oběma stranám čas na rozmyšlenou a odročil případ na 5. února. Zástupce Ratha bude nyní požadovat vyslechnutí dalších svědků, kteří podle něj nejsou dlouholetými Rathovými odpůrci.

Bendlův právní zástupce navrhl soudu prošetřit vyšetřovací spis, který by dokazoval, že hejtmanovo podezření z tunelování lékařské komory Rathem bylo namístě. Vyšetřovací spis se týká Rathovy bývalé blízké spolupracovnice Evy Klimovičové, která kromě stíhání za úplatkářství čelí podezření, že neodevzdávala ČLK peníze z vydávání profesního časopisu Tempus Medicorum. Policie v souvislosti s tím prošetřuje i Ratha.

Předsedkyně revizní komise ČLK Marta Holanová dnes u soudu vypověděla, že sami lékaři z revizní komise ČLK pojem tunelování v souvislosti s Rathem často používali. Upřesnila, že výraz tunelování byl míněn jako morální újma komory, nikoli jako vžitý význam obohatit se finančně na úkor firmy. Komora prý v době, kdy v jejím čele stál Rath, přestala plnit svoji hlavní funkci, a zejména funkci etickou a odbornou.

Ve své výpovědi Holanová upozornila na to, že revizní komise neměla několik let k dispozici žádnou smlouvu mezi ČLK a společností Klimovičové, která vydávala časopis Tempus Medicorum a jíž připadal veškerý zisk z inzerce. V roce 2003 Holanová podala na Ratha trestní oznámení kvůli nejasnostem v hospodaření ČLK. Policie však nikdy nedospěla k názoru, že by se Rath dopustil trestného činu a podle vyjádření, které soudu poslala dosud nezahájila ani trestní stíhání proti Klimovičové.

Rathův zástupce Jan Mach považuje dnešní výpovědi za bezvýznamné. „Nic nesvědčilo o tom, že by se doktor Rath dopustil tunelování, tak jak význam tohoto slova vyložil Nejvyšší soud,“ řekl ČTK Mach. Soudci Nejvyššího soudu vyložili pojem tunelování jako kriminální čin, kdy je krácen něčí majetek, například pro vlastní potřebu či pro potřeby vlastní firmy, dodal Mach.

Doufá, že soudce krajského soudu se bude řídit stejným výkladem, a případ skončí ve prospěch Ratha. „Z opatrnosti však navrhneme soudu vyslechnout i další svědky, kteří nejsou odpůrci pana Ratha. Je naší povinností nabídnout soudu i druhý pohled, který je podle mého názoru většinový a zcela opačný,“ řekl Mach.

Naopak Bendlův obhájce věří, že výrok tunelování obhájí. Jako argument dnes u soudu použil právě tvrzení, že význam slova tunelovat není nikde definován. Bendl jej podle něj nepoužil ve smyslu kriminálního činu, ale spíše morální újmy. Zda žalovaná strana navrhne předvolání dalších svědků, Bendlův obhájce neřekl. „To nevíme, musím se ještě poradit s klientem,“ uzavřel.

Rath s Bendlem mají již jeden soudní spor za sebou. I v něm přitom šlo o výrok v televizním pořadu. Na straně žalovaného ale stál Rath. Soud v tomto případě rozhodnul, že exministr by měl středočeskému hejtmanovi zaplatit 50.000 korun a omluvit se. Rath se proti rozhodnutí odvolal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?