Kraslice: hrozí kolaps zdravotnictví

16. 9. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraslice čekají v horizontu několika let vážné problémy v oblasti zdravotnictví. Alespoň to tvrdí vedení města. Lékaři, kteří ve městě zajišťují zdravotní péči, totiž podle něj brzy odejdou do penze. "Objekt polikliniky, kde sídlí, a který před lety koupili, už nabízí k prodeji, případně do nájmu...


Za pět šest let tady budou chybět lékaři a Kraslicím a okolí hrozí kolaps zdravotnictví,“ postěžoval si starosta Kraslic Zdeněk Brantl (nez.) hejtmanovi Karlovarského kraje Josefu Novotnému (ČSSD), který v úterý objížděl kraslický region.

„Krajská strategie zdravotnictví se naší situací moc nezabývá, pouze se tam píše, že bude oblast podporována,“ poznamenal starosta. „Na městě nyní záleží, zda je schopné vytvořit podmínky, aby přilákalo mladé lékaře,“ poznamenal Hejtman.

Podle starosty v Kraslicích také zasahuje rychlá zdravotní pomoc a ne rychlá lékařská pomoc, v jejímž týmu je i lékař. „Nemocnice v Sokolově s lékaři je vzdálená asi 20 minut cesty, to může být pro pacienty pozdě,“ řekl starosta.

„Kraj dává ročně do záchranné služby 178 miliónů, přesto ale není možné držet na všech stanovištích lékaře. Nicméně o tom budu s ředitelem záchranné služby mluvit,“ řekl hejtman.

Starosta Brantl hejtmanovi zároveň připomněl, že Kraslice mají největší nezaměstnanost v kraji. V posledních letech tam totiž podle něj upadl tradiční textilní a hudební průmysl, který byl orientovaný na východní trh.

„Dnes má na oba obory negativní dopad i expanze asijských prodejců, kteří zaplavují trh levným zbožím,“ řekl starosta.

Hejtman městu doporučuje, aby se zkusilo orientovat více na turistický ruch a využilo svou téměř horskou polohu. „A snažit se na to čerpat peníze z Regionálního operačního programu,“ doplnil Novotný.

„Na spolufinancování projektů ale nemáme volné prostředky. Špatný je i systém přerozdělování daní, který je nespravedlivý k menším městům,“ doplnil Brantl.

Martin Polák, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?