Kritici pronájmu nemocnic prý měli pravdu

18. 7. 2007 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské státní zastupitelství v Ostravě dalo zapravdu kritikům pronájmu v tom, že kraj udělal chybu, když příspěvkové organizace nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku označil v podkladech k žádosti o navýšení základního jmění společnosti jako podnik...


Pronájem krajských nemocnic třineckému Agelu, který nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku převzal 1. července, by se ještě mohl zkomplikovat.

Kritici totiž uspěli u krajského státního zastupitelství, které se ztotožnilo s jejich výkladem zákona definujícím příspěvkové organizace sloučené do Nemocnice Olomouckého kraje jako podnik. Rozhodovat bude soud.

Krajské státní zastupitelství v Ostravě dalo zapravdu kritikům pronájmu z řad krajských zastupitelů z KSČM v tom, že kraj udělal chybu, když příspěvkové organizace nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku, vloni sloučené do krajské společnosti Nemocnice Olomouckého kraje, označil v podkladech k žádosti o navýšení základního jmění společnosti jako podnik.

„Není možné příspěvkové organizace definovat jako podnik ve smyslu obchodního zákoníku a tedy není možné učinit takový zápis,“ sdělil Deníku ostravský státní zástupce. Jméno si nepřál zveřejnit. Podle něj je nyní na rejstříkovém soudu, jak sporný výklad posoudí.

„Podle nás by kraj měl hledat jinou formu. Takovýmto způsobem, jak to učinil, zápis provést nelze,“ míní státní zástupce. Podle náměstka hejtmana Ladislava Kavříka (ODS) kraj chybu neudělal. „Je to sporné. Někteří právníci se přiklání na stranu, jak zákon vykládá KSČM, jiní říkají, že to máme v pořádku,“ reagoval.

Podle něj musí rozhodnout až soud. „Možná až Nejvyšší soud,“ uvedl Kavřík s tím, že v případě, že se ostravský soud přikloní k výkladu kritiků pronájmu, se kraj pravděpodobně odvolá.

Kritici pronájmu krajských nemocnic, z nichž někteří se obrátili i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, chtějí zabránit tomu, aby nemocnice provozovala soukromá firma. Snaží se docílit toho, aby je kraj nabídl městům, v nichž zařízení stojí. Přerov už kvůli tomu podal na kraj žalobu. Tvrdí, že na nabídku měl právo.

Kraj ale míní opak a opírá se přitom o posudky advokátů, podle nichž chybu neudělal, když nemocnice nabídl pouze státu. Kritici pronájmu poukazují na to, že soukromník kvůli zisku omezí nevýdělečné obory a lidem zhorší kvalitu a dostupnost péče.

Společnost Agel to odmítla. „Kraj zákon porušil a jsem rád, že se s tím Státní zastupitelství v Ostravě ztotožnilo. Pronájem tudíž nebyl proveden podle zákona. Předpokládám, že rejstříkový soud potvrdí, že nemocnice nelze kvalifikovat jako podnik, ale jako nezisková zařízení. Není tedy možné převádět jejich majetek do majetku obchodní společnosti a zvyšovat tímto způsobem její základní kapitál,“ uvedl krajský zastupitel Josef Nekl (KSČM).

„Kraj měl postupovat podle jiných pravidel a nemocnice nabídnout městům,“ dodal. Kritiku pronájmu nemocnic Agelu společnost nechtěla komentovat s tím, že to není její věc. „Předpokládáme, že kraj, když začal hledat nájemce, postupoval podle zákona,“ sdělila mluvčí Agelu Simona Součková.

Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?