Krizový štáb žádá Holcáta, aby odvolal náměstky Noska a Plíška

18. 9. 2013 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů vyzval otevřeným dopisem ministra Martina Holcáta, aby odvolal své dva náměstky Petra Noska a Martina Plíška. Podíleli se na tvorbě úhradové vyhlášky pro letošní rok, která prý ruinuje nemocnice.


Krizový štáb žádá její novelizaci od října, aby v posledním čtvrtletí šlo do nemocnic více peněz. Jinak prý hrozí omezování péče a některé nemocnice skončí. Reakci ministerstva na výzvu k odvolání náměstků zjišťujeme.

Holcát jako dlouholetý náměstek velké pražské nemocnice zná problémy financování nemocnic zblízka. Na dnešním jednání se dohodl se zdravotními pojišťovnami, že co nejvíc zohlední v zálohách objem skutečně poskytované péče a nebudou uplatňovat limity, pokud budou léky a zdravotnické prostředky jednoznačně indikovány. Informace je na webu ministerstva.

„Krizový štáb se domnívá, že napravovat chyby ve zdravotnictví nemohou lidé, kteří je zavinili a dokonce záměrně. Proto vás, vážený pane ministře, žádá o jejich odvolání,“ uvádí se v dopise, který má ČTK.

Podle dopisu oceňuje krizový štáb vstřícný přístup premiéra Jiřího Rusnoka, s nímž v pondělí jednal, i ministra Holcáta při řešení současné krize v nemocnicích. Zcela jiný přístup ale prý zaznamenává z veřejných vystoupení ministrových náměstků.

Podle štábu jsou účelově nepravdivá tvrzení náměstků Noska a Plíška, že novelu úhradové vyhlášky nelze vydat s vysvětlením, že legislativní proces trvá dva až tři měsíce. Pomoc by tak přišla pozdě. Krizový štáb také zpochybňuje tvrzení, že v jednom roce nelze vydat dvě úhradové vyhlášky.

Legislativní náměstek Plíšek ČTK řekl, že novelizaci vyhlášky provést nelze. Vydává se na následující kalendářní rok, vydání předchází dohodovací řízení s pojišťovnami a poskytovateli. Ministerstvo pak posoudí soulad s veřejným zájmem. „V opačném případě by byla uvedená vyhláška přijata v rozporu se zákonem,“ řekl Plíšek a potvrdil, že novelu vyhlášky neplánuje teď ani ministr.

Dodal, že i kdyby se přesto rozhodlo ministerstvo novelu vyhlášky vydat, trvala by podle zákonem daného postupu její příprava a vydání do konce roku, kdy už ale vyjde vyhláška nová. Ministerstvo už pracuje na nové úhradové vyhlášce pro příští rok, která nemocnicím platby zvýší. „Všechny problémy, které nemocnice teď mají, musejí řešit se zdravotními pojišťovnami, ministerstvo do toho vstupovat nemůže,“ zdůraznil Plíšek.

„Legislativní proces pro vydávání vyhlášek nestanoví zákon a novelu vyhlášky o několika větách, pokud to situace vyžaduje, lze připravit, projednat a podepsat během jednoho týdne,“ uvádí se v dopise. Štáb připomíná, že novelu vydalo ministerstvo například v roce 2006 po protestech lékařů.

K tomu Plíšek uvedl, že to byl mimořádný krok a situace do značné míry „neopakovatelná“. Navíc se novela tehdy vydávala už počátkem roku a doprovázelo ji nařízení vlády.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?