Kubek: ČLK odvrátila redukci péče a některé sporné reformy

18. 11. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Sérii vstřícných rozhodnutí Ústavního soudu, odvrácení některých reforem a snah o redukci péče řadí prezident Milan Kubek k úspěchům České lékařské komory (ČLK) v uplynulém roce. Přetrvávají podle něj problémy ve financování zdravotnictví. Komora kritizovala úhradovou vyhlášku na letošní rok, nelíbí se jí ani návrh té příští. Zprávou o činnosti v uplynulých 12 měsících Kubek zahájil letošní brněnský sjezd ČLK.


Ústavní soud letos nejprve zrušil část zákona o zdravotních službách, například povinnou přeregistraci zdravotnických zařízení, a později část zákona o veřejném zdravotním pojištění. Nedávno také rozhodl o protiústavnosti úhradové vyhlášky na rok 2013. Komora všechny verdikty přivítala, v případě úhradové vyhlášky však poukazuje na to, že ministerstvo zdravotnictví názor ústavních soudců nerespektuje při tvorbě nového předpisu.

Kubek si váží toho, že se lékařům podařilo odvrátit plán redukce lůžek akutní péče, stejně jako plán na redukci sítě ambulantních specialistů. Po rozpuštění Sněmovny spadly pod stůl také některé normy, proti kterým se komora stavěla: zákon o univerzitních nemocnicích, zákon novelizující zákony o zdravotních pojišťovnách a novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Za úspěšnou považuje Kubek petici Chceme kvalitní zdravotnictví. V květnu při odevzdávání v Senátu pod ní bylo 131 500 podpisů lidí, kteří žádali zachování dostupné a kvalitní zdravotní péče. Naopak Kubek připomněl nízký zájem členů komory o protestní akci Den zdraví lékařů, plánovanou na 1. března 2013. „Ukázala se obrovská nejednota zdravotníků, lékařů a našich organizací,“ řekl Kubek. Protest byl podle něj slabý.

Důležitým tématem sjezdu je financování zdravotnictví. Resort nyní má 290 miliard korun na rok, pojišťovny letos hradí asi 220 miliard, příští rok o deset miliard víc. Pojišťovnám ale docházejí rezervy a systém je dlouhodobě v deficitu. Komora proto prosazuje například pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce a další změny. Platba za státní pojištěnce stagnovala čtyři roky, v říjnu její jednorázové zvýšení ze 723 na 787 Kč schválil Senát.

Česká lékařská komora je samosprávná profesní organizace s povinným členstvím. Komora dohlíží na to, aby lékaři vykonávali své povolání odborně, v souladu s etikou a zákony. Zaručuje odbornost členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékařského povolání. Zároveň také vede seznam členů a hájí jejich práva a profesní zájmy.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?