Kubek: Ministerstvo dává nepravdivé informace

14. 7. 2008 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
"Zdravotnictví v Česku je poměrně velmi efektivní, za 7 procent HDP poskytuje občanům velice kvalitní zdravotní péči, široce dostupnou. Bohužel na úkor příjmů lékařů a zdravotních sester. Musíme zvyšovat investice do zdravotnictví, které potřebuje změny, ale nikoli takovouhle revoluci," říká v rozhovoru prezident ČLK...


PREZIDENT ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY MILAN KUBEK:

Ministerstvo zdravotnictví říká, že reforma, kterou připravuje, má inspiraci v Nizozemsku a ve Švýcarsku. Je tomu skutečně tak?

Pokud lidé z ministerstva hovoří o tom, že připravují systém, který je ve Švýcarsku nebo v Nizozemsku, tak nemluví pravdu, protože třeba v Nizozemsku pojišťovny nejsou majetkově propojeny se zdravotnickými zařízeními. V Nizozemsku není 50 % lůžkového fondu v akciových společnostech a privátních zařízeních, ale 95 % je ve veřejných neziskových nemocnicích. Informace, které dává ministerstvo zdravotnictví, zkrátka nejsou pravdivé.

Jaké změny podle vás české zdravotnictví potřebuje?

Zdravotnictví v Česku je poměrně velmi efektivní, za 7 procent HDP poskytuje občanům velice kvalitní zdravotní péči, široce dostupnou. Bohužel na úkor příjmů lékařů a zdravotních sester. Musíme zvyšovat investice do zdravotnictví, které potřebuje změny, ale nikoli takovouhle revoluci.

Proč bojujete proti Julínkově reformě?

Je to cesta k obrovskému snížení dostupnosti a kvality zdravotní péče. Nebezpečný experiment, který nemá žádné ekonomické opodstatnění. Pan ministr přichystal něco, čemu říká reforma, ale nikde v Evropě to nemá obdoby. Je to jen ku prospěchu zdravotních pojišťoven, jejich budoucích privátních vlastníků.

K čemu podle vás tento experiment může vést?

Zdravotní pojišťovny budou moci prakticky libovolně určovat komu, kolik a za jakých podmínek budou platit a komu ne. To znamená, kdo ze soukromých lékařů bude moci dál podnikat a kdo bude zlikvidován. Protože pojišťovna bude určovat, jakou péči proplatí, v jaké výši ji proplatí, jakým lékařům, jakým zdravotnickým zařízením. Bude omezovat pacienty v pohybu po síti zdravotnických zařízení. Bude omezovat lékaře v tom, jak mohou léčit.

Kdo bude mít podle vás zájem do českého zdravotnictví investovat?

Poskytování zdravotní péče v těch podmínkách, jak navrhuje pan ministr Julínek, bude pro majitele zdravotních pojišťoven obrovsky výhodné. Stát jim bude stále garantovat příjem. Občané budou muset povinně platit zdravotní pojištění. Ale o svých nákladech si budou rozhodovat sami. Najdou se investoři ze Spojených států, ale i jiní z Ruska, z arabských zemí a podobně.

Julínek ale říká, že Všeobecná zdravotní pojišťovna by měla fungovat jinak?

VZP by měla být státní akciovou společností. Ale pokud se tak stane, může být kdykoli rozhodnutím vlády privatizována. Tak jako se privatizují jiné státní podniky, tak se pak může privatizovat pochopitelně i VZP, to vůbec žádná pojistka není. Nehledě na to, že já si myslím, že je lepší systém plurality zdravotních pojišťoven než budování jedné státní platebny.

Jaké máte výhrady vůči řízené péči, kterou u nás chce Julínek zavést?

Informovanější lidé dobře vědí, co je to řízená péče. Je to ztráta svobody pacientů volit si svého lékaře. A je to ztráta autonomie lékařů, kteří už nemají právo léčit podle svého svědomí a znalostí, ale musí respektovat diktát zdravotních pojišťoven, jejichž jediným zájmem pochopitelně je, aby ta péče byla co nejlacinější.

Existují země, kde systém řízené péče funguje?

Julínkův experiment nikde v Evropě nefunguje, na Slovensku podobná „reforma“ zkrachovala, Maďaři ho odmítli v referendu. Neosvědčil se ani v Kalifornii. Americké zdravotnictví je navíc velmi neefektivní, velmi drahé. A více než 40 miliónů amerických občanů je bez přístupu k lékařské péči, bez zdravotního pojištění. V Evropě podobný systém řízené péče funguje snad pouze okrajově ve Švýcarsku.

Jak tedy podle vás současnou situaci kolem zdravotnictví vyřešit?

Ministr musí pochopit, že není možno budovat zdravotnictví bez pacientů a bez lékařů. Pokud jsou proti Julínkovým návrhům v podstatě všichni, lékaři, ostatní zaměstnanci ve zdravotnictví, pacienti, zdravotně postižení, vysokoškolští studenti i pedagogové, tak je asi něco v nepořádku. A nikoli se všemi těmi lidmi, ale spíše s návrhy pana ministra. Komora vyzvala ministra, aby své nebezpečné návrhy vzal zpět a vytvořil tak prostor pro seriózní diskusi o budoucnosti našeho zdravotnictví.

Hana Škodová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?