Kubek: na privatizaci doplatí pacienti

24. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina lékařů, s nimiž Právo ve středu mluvilo, byla zděšena z toho, že rozdílem jednoho hlasu poslanci nepřehlasovali veto prezidenta republiky k privatizaci nemocnic a tak se nyní nemocnice privatizovat mohou...


Ministryně Milada Emmerová chce hledat cesty, jak převody nemocnic co nejvíce omezit

„Je to velmi smutný příběh. Nejvíc na to doplatí pacienti,“ sdělil Právu předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů doktor Milan Kubek.

Některé obory zřejmě omezí

„Může se stát, že privatizované nemocnice si budou vybírat jen lukrativní obory a ty ostatní umrtví a pacienti se tak budou muset léčit v jiných nemocnicích, které privatizovány zatím nebudou.

Tím může vzniknout chaos, ale i nedostupnost zdravotní péče,“ řekl Kubek. Rozčarován z prohry Sněmovny je i předseda Svazu pacientů Lubor Olejár:

„Jsme z toho moc špatní. Je to pro nás nepřijatelné. Pacienti na to doplatí. Potěš nás pán bůh, jak budou vypadat obchodní společnosti, na které budou nemocnice převedeny, a jejich případné krachy.“

Dodal, že sociální demokraté by měli provést analýzu, kdo z jejich řad a proč nebyl v poslanecké sněmovně v okamžiku hlasování, a tak nepřispěl ke kladnému výsledku.

Několik měsíců se usilovalo o to, aby k privatizaci nedošlo, a teď při klíčovém hlasování jich šest chybělo.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Prodej nemocnic má zelenou
Nemocnice se mohou privatizovat

„To je alarmující. Tato nedisciplinovanost sociálních demokratů mne velmi překvapila,“ řekl.

Paragraf nic neřešil

Poslanec za KDU-ČSL Josef Janeček se při hlasování o privatizaci nemocnic zdržel. Právo se ho zeptalo, proč?

„Nejsem přítelem akciových společností. Ale tento paragraf byl pouhou politickou deklarací bez možnosti právního naplnění. V jiném zákoně je totiž možnost, aby nemocnice na obchodní společnosti převáděny byly a zřizovatelé toho chtěli využít. Proto tento paragraf nic neřešil. Já jsem pro jiný zákon, který už se připravuje, a to, aby z nemocnic byly neziskové organizace.“

Náměstek ředitelky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Leoš Kabát se domnívá, že změna vlastnictví nemusí být na škodu.

„Jestliže zůstane objem a struktura zdravotní péče, kterou nemocnice dosud poskytovaly, pak změna formy vlastnictví by nemusela mít vliv.“

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová Právu sdělila, že se budou hledat formy, jak převod nemocnic na obchodní společnosti co nejvíce omezit.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?