Kubek vyzval hejtmany, ať za pacienty neplatí

13. 2. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek vyzval včera dopisem hejtmany krajů, ať neplatí za pacienty v krajských nemocnicích a lékárnách regulační poplatky. "Pevně věřím, že kraje naší prosbě vyhoví, vždyť parlament schválil kompromis v úpravě regulačních poplatků, a tak by měl dostat šanci, aby se prokázala jeho životaschopnost," řekl Právu Kubek...


Jde o úpravu, podle níž děti do 18 let nebudou platit 30 korun u lékaře, ale dál pro ně zůstává povinnost platit 60 korun za den v nemocnici, 90 korun na pohotovosti a 30 korun za poplatek na receptu.

Pokud prezident tento návrh podepíše, úprava poplatků by měla platit od 1. dubna.

Kubek považuje schválený kompromis za přijatelný.

„Výrazně zmírňuje dosavadní asociální a nesmyslný systém zavedený bývalým ministrem zdravotnictví Julínkem,“ sdělil Právu s tím, že nová pravidla osvobozující od placení poplatků dětí již „neodporují evropské tradici financování zdravotní péče.“

Podle Kubkových slov tím, že v krajských nemocnicích a lékárnách platí za pacienty poplatky kraj a v ostatních zařízeních naopak neplatí, stoupá chaos ve zdravotnictví.

„Vyzývám proto hejtmany a krajské zastupitele, aby schválenou změnu zákona respektovali a ukončili dotování těchto poplatků pro některé pacienty,“ uvedl Kubek.

Podle informací Práva ale kraje o tom neuvažují. Hejtmani požadují úplné zrušení všech poplatků a chtějí k tomu do Sněmovny podat příslušný návrh tak, aby se dostal již na březnové jednání.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?