Kubinyi navrhl, aby byly informace o kvalitě léčby veřejné

24. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé se možná dozvědí, jak je která nemocnice úspěšná v léčbě. Počítá s tím návrh, který do zákona o veřejném zdravotním pojištění navrhl zapracovat bývalý ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi. "Jestliže má být pacient skutečně pánem situace, tak musí něco vědět o kvalitě," řekl...


PRAHA -

Sněmovna by měla o celém zákonu, a tedy i o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat asi na své prosincové schůzi.

O tom, zda a v jakém rozsahu zveřejňovat údaje o kvalitě léčby v jednotlivých nemocnicích, v posledních týdnech diskutuje odborná i laická veřejnost.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) před několika dny řekla, že pacient by měl být informován, ale ne jen „snůškou statistických údajů“.

Například informace o tom, kolik lidi v které nemocnici zemře na určitou nemoc, podle ní ještě nemusí dostatečně vypovídat o kvalitě té které nemocnice. V každém případě si ale myslí, že lékaři by měli s pacienty komunikovat.

Kubinyi uvedl, že rozsah a konkrétní podobu zveřejňování a vyhodnocování údajů o kvalitě léčby by stanovilo ministerstvo ve spolupráci s odbornými společnostmi.

Dodal, že svou iniciativu s nynější ministryní nekonzultoval a neví, jakou získá ve sněmovně podporu.

„Nevím, neumím odhadnout. Doufám, že tato společnost je natolik demokratická, že (návrh šanci) má,“ uvedl. Všichni ministři zdravotnictví podle něj tvrdili a tvrdí, že v centru jejich zájmu je pacient.

„Myslím, že pokud má ten pacient být v centru, tak musí mít informace,“ dodal. Návrh, který dnes předložil, by podle něj umožnil sledovat i cenu zdravotnické péče.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?