Kubinyi tlačí VZP k poslušnosti

27. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový šéf zdravotnictví Jozef Kubinyi žádá po Všeobecné zdravotní pojišťovně, aby víc platila zadluženým nemocnicím. VZP s tím ve svých plánech nepočítá. Ministr proto učinil jeden z prvních kroků ve funkci: opakovaně vyzval ředitelku VZP, aby rezignovala...


„Ředitelka Jiřina Musílková funkci nezvládá, proto by měla sama odstoupit,“ řekl Kubinyi nejprve v neděli a včera svůj výrok zopakoval. Není to osobní útok na paní Musílkovou, ale na instituci, která nefunguje, upřesnil HN ministr.

Ministr ovšem nemá pravomoc Musílkovou odvolat. Jeho doporučení odmítla i správní rada pojišťovny - jediná, která to může udělat. „Není k tomu žádný důvod,“ říká její šéf Richard Schwarz.

Zástupcům VZP vadí, že se ministrovy výhrady dozvěděli až z televize, od svého nástupu totiž pojišťovnu nenavštívil. „Jsem připravena s ministrem spolupracovat,“ brání svou pozici ředitelka Musílková.

Kubinyimu, jak sám říká, nejvíc vadí, že pojišťovna, i když je ve ztrátě, uzavírá smlouvy s dalšími lékaři a utrácí desítky miliónů za časopis Pohoda nebo za program Mořský koník pro alergické děti.

Zákon řekne, co s VZP

Za pravdu dávají Kubinyimu oborové pojišťovny. Ředitel jejich sdružení Jaromír Gajdáček tvrdí: „Kritika je oprávněná, politici by VZP neměli donekonečna omlouvat.“Právě z prostředí oborových pojišťoven přišel s Kubinyim na ministerstvo nový ekonomický náměstek Karel Pustelník. Předtím osm let pracoval ve vedení Hutnické zdravotní pojišťovny.

Největší pojišťovna se zadlužuje víc než ostatní. Pomoci jí má novela zákona, kterou před měsícem schválila sněmovna. Zavádí princip takzvaného stoprocentního přerozdělení. VZP na tom vydělá, protože průměrný věk jejích pojištěnců je vyšší než u ostatních pojišťoven.

Plán vychází ze statistiky. Předloni stál průměrný pojištěnec u VZP 13 800 korun, u oborových pojišťoven 11 900. Ovšem když se peníze rozpočítají podle věkových skupin, není mezi pojišťovnami rozdíl. Například pojištěnec ve věku 60 až 70 let stál dvacet tisíc u VZP i jinde.

Podle oborových pojišťoven je přesto zákon zbytečný a Senát by ho schvalovat neměl. „Ani chystaná změna situaci VZP nezlepší,“ míní Gajdáček.

Pokud Senát novelu zákona o VZP zablokuje, ztratí zároveň ministr jedinou - byť nepřímou - možnost, jak ředitelku Musílkovou zbavit funkce. Kromě přerozdělení totiž novela přináší i paragraf, podle kterého může šéfa VZP odvolat sněmovna.

Lékaři jdou s ministrem

Kubinyiho kritiku podporují i lékaři a nemocnice. „Snahu ministra velmi vítám, jen si myslím, že měla přijít dřív,“ říká prezident České lékařské komory David Rath, který přirovnává poměry ve VZP k sicilské chobotnici. Rath kritizuje především výdaje z rezervního fondu.

Rath má s VZP spory už několik týdnů. Podezírá totiž pojišťovnu, že chce na nemocnicích i lékařích vymáhat přeplatky za rok 2002.

„Problém je v celé organizaci VZP,“ souhlasí s ministrem také předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová. Pojišťovna podle ní nedokáže spořit a přijímá do sítě stále nová zdravotnická zařízení, i když péči pokryjí stávající ordinace.

VZP spor s ministrem oslabí před rozhodujícím jednáním o tom, jak se bude v druhém pololetí 2004 hradit péče v nemocnicích. Podle plánu pojišťovny by se mělo platit stejně jako loni, ministerstvo žádá zvýšení o dvě a půl procenta.

Kubinyi: Proti Musílkové nemám nic osobního, problém je celá VZP

S generální ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřinou Musílkovou si rád klidně sednu k přátelskému rozhovoru. Nic osobního proti ní nemám, říká ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi, který chce ředitelku odvolat. „Útočím na ni jako na představitelku instituce, která nefunguje dobře.“

hn: Jako poslanec jste dohlížel na hospodaření VZP i v minulých letech. Tehdy vám nic nevadilo?

Už dříve se mi hospodaření VZP nelíbilo, ale vždy jsem byl zviklán kolegy, abych nedělal revoltu. Nyní mám více informací a vidím, že její situace opravdu není dobrá. I když je pojišťovna povinna ze zákona hospodařit vyrovnaně, je v minusu. De facto porušuje zákon.

hn: Čím to může být?

Například je tam špatná organizační struktura. Podepisují se nové a nové smlouvy. Navíc peníze vybrané navíc putují spíše do ambulancí než do nemocnic. Rozdělení financí mezi tyto segmenty je nerovnoměrné.

hn: Prezident lékařské komory David Rath kritizuje i to, že VZP utrácí desítky miliónů ročně za vydávání časopisu…

Jsem pro to, aby se časopis vydával, aby se posílala přání k Vánocům a Velikonocům. Je to hezké. Ale mělo by se to dít jen v případě, že má VZP přebytky na účtech. Tak to ale není. A mimo jiné i tento příklad ukazuje, že management nefunguje dobře. A paní Musílková je ta, kdo nese jako ředitelka instituce zodpovědnost.

Ředitelka Musílková a „její“ VZP:
VZP spravuje více než dvě třetiny vybraného zdravotního pojistného, loni to bylo 101 miliard. Z toho platí za léčení ambulantním lékařům i nemocnicím, lékárnám za vydané léky.

Alena Musílková je ředitelkou VZP od roku 1999. Její předchůdce Jiří Němec rezignoval po sporech s ministrem Ivanem Davidem. Ředitele VZP volí sněmovna na návrh správní rady pojišťovny. Ředitel je volen na dobu neurčitou, odvolat ho může správní rada. Podle novely zákona oVZP, kterou schválili před měsícem poslanci, bude moci sněmovna ředitele také odvolat.

VZP dokázala za Musílkové prosadit významné změny ve zdravotnickém systému. Ministerstvo zdravotnictví před rokem přestalo zasahovat do pojistných plánů pojišťoven. Na doporučení VZP také sněmovna schválila takzvané stoprocentní přerozdělení, které pomůže rozpočtu VZP na úkor ostatních pojišťoven. I tato změna musí projít Senátem.

Jiřina Musílková včera prohlásila, že rezignovat nehodlá. Naopak nabídla ministru zdravotnictví smír.

PETR HOLUB, ALEŠ VOJÍŘ, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?