Kubinyiho koncepce zdravotnictví vyvolala mezi odborníky rozpaky

26. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP podle svého mluvčího Jiřího Suttnera hlavně postrádá jakýkoli náznak toho, že je třeba novou koncepci brát vážně. "Jestliže je politická situace taková, jaká je, tak přece nemá smysl se zabývat něčím, o čem se říká...


PRAHA - Nová koncepce zdravotnictví, kterou ve čtvrtek předložil ministr Jozef Kubinyi, vyvolala mezi odborníky rozpaky. Na jednu stranu vítají příplatky na zdravotní péči, na druhou stranu jim ale není příliš jasné, zda se koncepcí vůbec mají vzhledem k demisi vlády začít vážně zabývat.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podle svého mluvčího Jiřího Suttnera hlavně postrádá jakýkoli náznak toho, že je třeba novou koncepci brát vážně. „Jestliže je politická situace taková, jaká je, tak přece nemá smysl se zabývat něčím, o čem se říká, že až nastoupí někdo jiný, tak to bude všechno jinak,“ uvedl Suttner. Proto prý materiál nemá pro VZP zásadní hodnotu.

Koncepcí se naopak hodlá důkladně zabývat Česká lékařská komora (ČLK), která dlouhodobě prosazuje spoluúčast pacientů, a proto Kubinyiho návrh do jisté míry vítá. Vyjádřit se k ní chce podle mluvčího komory Pavla Kubíčka po srpnovém zasedání.

Viceprezidentka ČLK Helena Fousková ale také připouští, že spíše než o impulz k zahájení reformy jde o určité gesto. „Spíš to vnímám tak, že ministr chtěl dostát svému slovu,“ řekla o nové koncepci Fousková.

Skeptický názor na brzké prosazení reformy má i prezident České stomatologické komory (ČSK) Jiří Pekárek. „Osobně se domnívám, že sociální demokracie není schopna přiznat to, že program zdravotnictví, se kterým šla do voleb před dvěma lety, je nereálný a že ještě dva roky budeme čekat, než dojde ke změně systému zdravotnictví,“ řekl Pekárek.

I on návrh zavést ve zdravotnictví příplatky přivítal. „Dříve nebo později na spoluúčast musí dojít, je jen otázka, který z ministrů ji prosadí,“ uvedl.

Kubinyi ve čtvrtek představil koncepci zdravotnictví, podle níž by si pacienti v budoucnu měli začít přímo připlácet na zdravotní péči. Nemělo by je to ale ekonomicky zatížit více než nyní, protože by jim výdaje byly kompenzovány.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?