Kuřákům má za porušení zákazu kouření hrozit pokuta 5000 korun

30. 3. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Za porušení zákazu kouření ve veřejných prostorách by kuřákům podle ministerského návrhu protikuřáckého zákona měla hrozit pokuta 5000 korun. Provozovatelé restaurací by zaplatili až 50.000 korun.


Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček to oznámil novinářům při představení hlavních cílů předlohy, kterou předloží vládě. Proti návrhu se postavila Asociace hotelů a restaurací.

Výše pokuty pro kuřáky, kteří by se provinili, podle ministra „není tak likvidační“ jako například pokuta v Irsku, kde činí 3000 eur, tedy zhruba 81.000 korun. Až milionová pokuta by podle Němečkova návrhu měla nově hrozit za prodej tabákových výrobků nebo alkoholu mladistvým. V souvislosti se zákazem by měly být posíleny pravomoci České obchodní inspekce nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce, uvedl Němeček.

Návrh podle asociace restauratérů ale znamená „další přenos odpovědnosti za neschopnost státu zajistit kontrolu a dodržování stávajícího zákona“ na podnikatele. Restauratéři budou muset podle asociace mimo jiné hlídat, aby v jejich prostorách nebyli podnapilí mladiství a provádět u nich dechové zkoušky na alkohol. Nedodržení bude znamenat až likvidační sankce, uvedl v prohlášení zaslaném ČTK prezident asociace Václav Stárek. Zákonodárci by proto podle něj takový návrh podpořit neměli.

Ministr chce zákonem také založit fond na podporu projektů souvisejících s prevencí před užíváním návykových látek. Příjmem fondu by mělo být jedno procento výnosu ze spotřební daně z tabáku a alkoholu, uvedl Němeček. „Jsme si vědomi toho, že represí nevyřešíme vše a že je potřeba podpořit programy, které budou snižovat výskyt závislostí,“ uvedl ministr.

Je přesvědčen o tom, že hlavní cíle zákona získají dostatečnou podporu i v Parlamentu. „V tomto jsme hodně zaostali za zbytkem civilizované Evropy. V okamžiku, kdy toto opatření bude schváleno, tak se pouze dostaneme do hlavního proudu evropských zemí, co se týče ochrany před kouřením,“ řekl ministr. Podobné úpravy byly ovšem v Parlamentu často odmítnuty mimo jiné kritiky regulací. Ve Sněmovně je i stručnější předloha poslanců ANO, která má pouze zakázat kouření v restauracích.

Ministerský zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek má v souladu s jeho původním záměrem zavést úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách. Důvodem je ochrana nejen návštěvníků - nekuřáků, ale také zaměstnanců provozoven před důsledky pasivního kouření, zdůraznil Němeček.

Zákaz by se podle něj vztahoval i na elektronické cigarety. I když jejich škodlivost na zdraví není velká, podle Evy Králíkové z Centra léčby závislosti na tabáku je zákaz v souladu s doporučením světové zdravotnické organizace. Návrh počítá rovněž s tím, že restaurace by musely nabízet jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Jako příklad Němeček uvedl možnost nabízet k jídlu karafu s obyčejnou vodou.

Návrh má podle ministra rovněž umožnit obcím, aby vyhláškou zakázaly kouření v místech, kde se pro to rozhodnou. Zvláště by se to týkalo okolí škol nebo hřišť, podotkl ministr. Pokud návrh stihne Parlament schválit včas, měl by platit od příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?