Kutnohorská radnice má vrátit dotaci na operační sály

29. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle smlouvy měly být peníze použity na výstavbu operačních sálů. Koupilo se za ně ale i vybavení, což ve smlouvě nebylo. Město proto musí vrátit celou dotaci včetně penále ve výši více jak 127 milionů korun...


KUTNÁ HORA - Kutnohorské radnici hrozí, že bude muset vrátit státní dotaci, kterou získala na rekonstrukci operačních sálů v městské nemocnici. Podle výsledku finanční kontroly totiž peníze použila v rozporu s dotačním titulem. „Nejde o to, že by někdo něco ukradl,“ řekl místostarosta Václav Vančura.

Podle smlouvy měly být státní peníze použity na výstavbu operačních sálů a na technologii, která je pevnou součástí stavby. Koupilo se za ně ale i vybavení, což ve smlouvě nebylo. Město proto musí vrátit celou dotaci 74 milionů korun, včetně penále to dělá přes 127 milionů korun.

Na nesrovnalosti upozornila před dvěma měsíci kontrola z finančního ředitelství. Chyby pak potvrdila i následná kontrola kutnohorského finančního úřadu. Výsledkem jsou čtyři platební výměry na vrácení dotace, které finanční úřad nedávno městu zaslal.

Podle Vančury se proti verdiktu buď odvolají nebo požádají o prominutí trestu z důvodu tvrdosti zákona. Podobně postupovali i v případě stavby bytů v Puškinské ulici; požadovaných 13 milionů korun tehdy státu vrátit nemuseli. Nyní je ale situace složitější, přiznal Vančura.

Až rozhodnutí finančního úřadu nabude právní moci, tedy zhruba za tři týdny, nebude už Kutná Hora takzvaně bezdlužná. Kvůli dluhu vůči státu nebude moci žádat o další dotace ani o převody pozemků. Tato situace může podle Vančury trvat nejméně půl roku, než se vyřeší případné odvolání nebo žádost o prominutí trestu.

Kutná Hora žádá o dotace asi na 20 investičních akcí. Některé z nich přitom měly šanci dostat se do státního rozpočtu na příští rok. Vančura se ale obává, že město nyní peníze nedostane.

O rekonstrukci kutnohorské nemocnice zastupitelé rozhodli na konci roku 1999. Nové operační sály totiž byly jednou z hlavních podmínek Všeobecné zdravotní pojišťovny pro uzavření smlouvy s nemocnicí o poskytování akutní péče. Stavba byla zahájena v roce 2000 a skončila loni. Stála 144 milionů korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?