Kvůli kauze podvodů s léky vyslechl olomoucký soud již 600 svědků

22. 10. 2018 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli případu rozsáhlých podvodů s fiktivními recepty ve Valašském Meziříčí vyslechl již olomoucký krajský soud více než 600 svědků. Jde o pacienty, na jejichž jména byly podle obžaloby recepty po dobu šesti let vystavovány.


V kauze se škodou 11,5 milionu korun jsou obžalováni lékař Vladimír Líčeník, lékárník Luděk Konvička a revizní lékař Martin Piperka. Všichni vinu již dříve popřeli. Projednávání komplikuje to, že policie ztratila zdravotní dokumentaci. Případem se soud zabýval i dnes, podle soudce Eduarda Ondráška by rozsudek mohl padnout na jaře.

„Dosud jsme vyslechli více jak 600 lidí, vyslechnout zbývá zhruba ještě 100 svědků. Je však mezi nimi i hodně lidí, kteří nejsou v dobrém zdravotním stavu. Plánujeme proto videokonferenci, kdy je předvoláme na soud do Valašského Meziříčí, aby nemuseli jezdit do Olomouce,“ řekl soudce Ondrášek.

Věcí se soud začal zabývat v lednu loňského roku, první svědci z dlouhého seznamu stanuli před soudem loni v únoru. Jejich osobní účast u soudu je potřebná i kvůli tomu, že nebyli v přípravném řízení vyslechnuti v procesním postavení svědka. „Konkrétní lidi, u nichž obžaloba tvrdí, že se jim předepisovaly léky, byť je nevyzvedli v lékárně, nepotřebovali je nebo případně už ani nebyli pacienty doktora Líčeníka, tak musíme prověřit přímo dotazem u nich,“ řekl soudce Ondrášek.

Práci soudu podle něj zkomplikovalo především to, že chybí veškerá zdravotní dokumentace, o kterou by se soud při dokazování mohl opřít. Soud tak nemá s čím porovnat databázi od pojišťoven. Zdravotní dokumentaci ztratila policie a podle soudce kvůli tomu padl i kárný trest. Ztráta zásadních dokumentů nahrává přitom i obhajobě, která tvrdí, že se nemůže hájit, když dokumentace chybí.

Podle obžaloby se podvodů lékař s lékárníkem dopouštěli od roku 2006 do roku 2012. Líčeník podle státního zástupce vystavoval svým jménem lékařské předpisy na lidi, jejichž osobní údaje získal zejména ze své evidence pacientů. Činil tak přitom bez jejich vědomí, uvádí obžaloba. Předpisy na léky a zdravotnický materiál následně předával provozovateli lékárny Konvičkovi, který je předkládal k úhradě zdravotním pojišťovnám.

Pojišťovny podle žalobce poté provedly úhradu léků a zdravotnického materiálu na bankovní účet lékárníka. Žalobce škodu vyčíslil nejméně na 11,45 milionu korun. Léky a zdravotnický materiál nikdy pacientům předány nebyly, dodal žalobce. Líčeník a Konvička jsou obžalovaní z podvodu, revizní lékař Piperka z nadržování. Pomáhal jim uniknout trestnímu stíhání, tvrdí obžaloba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?