Kvůli moru prasat začínají veterináři vyšetřovat maso z Rumunska

4. 7. 2018 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli šíření afrického moru prasat začínají veterináři vyšetřovat na tuto chorobu vepřové maso z Rumunska. Od 10. června tam přibylo 195 ohnisek, zejména v domácích chovech v regionu Tulcea na východě státu. Na začátku července tam byla potvrzena nákaza v komerčním chovu se skoro 44.000 domácími prasaty.


Od začátku roku bylo v ČR podle veterinářů přijato 100 tun vepřového masa z Rumunska. V červnu to byly dvě zásilky (44,5 tuny) mražených ořezů, které stále ještě mohou být na trhu. Za červenec zatím nemá Státní veterinární zpráva (SVS) nahlášenou žádnou zásilku.

„Už rok se snažíme zlikvidovat africký mor prasat divokých na Zlínsku, je to skutečně naše nejvyšší priorita. Proto SVS bude nyní vepřovému masu z Rumunska věnovat zvýšenou pozornost a zásilky budou vyšetřovány na přítomnost DNA viru afrického moru prasat,“ dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Rumunsko oznámilo první případ afrického moru v domácím chovu prasat loni na konci července. Zasaženou oblastí byl region Satu Mare poblíž hranice s Maďarskem a Ukrajinou. Letos na konci května Rumunsko ohlásilo první nález afrického moru prasat u prasete divokého ve stejné oblasti.

V ČR naposledy veterináři zaznamenali africký mor u prasete v dubnu, šlo ale o divočáky uhynulé v té době už čtvrt až půl roku. Naposledy tak byl virus zjištěn v únoru. Podle veterinářů tak byla dosavadní opatření, která zvolili k eliminaci nákazy, úspěšná.

Veterináři v rámci boje proti chorobě spolupracují s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), chtěli by důkladněji oplotit dálnice D1 a D2 na východě země. Plot má primárně bránit nakaženým prasatům v průniku do oblastí, kde nákaza zatím není. Podle ŘSD by mělo jít o 186 kilometrů plotů. ŘSD je připraveno to udělat letos za vlastní peníze. Předpokladem pro rychlé dokončení oplocení je ale jeho vynětí z povinnosti žádat o vydání územního rozhodnutí, souhlasu a následně stavebního povolení.

Africký mor prasat zaznamenali veterináři před rokem na Zlínsku, od té doby nemoc potvrdili u 230 divokých prasat, z toho 18 bylo uloveno, ostatní byly uhynulé kusy. Virus je přenosný pouze mezi prasaty, nikoliv mezi jinými zvířaty či člověkem. Pokud se však dostane do chovu, musí se vybít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?