Kvůli proplácení poplatků chybí peníze na záchranku

23. 2. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanec Pavel Severa ze strany TOP 09 tvrdě odmítá, aby se záchranné službě v Pardubickém kraji nedostávalo peněz kvůli proplácení zdravotnických poplatků.


Loni dal kraj za poplatky 34 milionů korun, pro letošní rok je v rozpočtu plánováno na půl roku 17 milionů korun. Na pokrytí výdajů záchranky přitom chybí více než 21 milionů korun.

„Je naprosto nepřijatelné, aby na základě snahy o protiprávní plnění předvolebních slibů sociální demokracie byl ohrožen život lidí v pardubickém kraji,“ uvedl poslanec Pavel Severa.

Záchranka je podle Severy naprosto zásadní a nejdůležitější krajský problém. Sociální demokracie se však podle něj před volbami palčivým otázkám raději vyhýbá.

„Naprosto rozumím záchranářům, že tvrdě kritizují kraj, který provedl škrty v rozpočtu Zdravotnické záchranné služby kvůli tomu, aby mohl proplácet regulační poplatky ve zdravotnictví,“ vyjádřil se Severa.

Krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová vysvětluje, že proplácení poplatků je pro sociálně slabší občany, pro které jsou poplatky diskriminační.

„Neskonale více diskriminováni jsou lidé v oblastech, kam sanitka nepřijede včas.

Je to vůči nim nefér. Na prvním místě musí být zajištění systému pro záchranu životů ve vážných situacích. Těmto lidem jde o život a nikoliv o několik desetikorun. Populistické sliby jsou s touto povinností nesrovnatelné,“ reagoval na to Pavel Severa.

„Pokud chce sociální demokracie plnit svoje sliby v rozporu se zákony a realitou, ať to dělá z vlastní pokladny, nikoliv z peněz na zabezpečení záchranné služby,“ dodal.

Práci záchranky komplikuje zastaralý vozový park. Více než padesát šest procent vozů má podle Severy najeto přes 200 tisíc kilometrů, čtyři vozidla dokonce přes 300 tisíc kilometrů.

„Rozpočet záchranné služby Pardubického kraje byl nelogicky a nezodpovědně zkrácen o 14 procent. Nutně vyměnit potřebuje osm poruchových vozidel, krajský úřad šetří a vyčlenil prostředky pouze na čtyři vozidla.

Tento hazard s lidskými životy naprosto odmítám a vyzývám sociální demokracii, aby začala zodpovědně přistupovat k zajištění podmínek záchranné služby. Obnovu vozového parku tak, aby nebyla do služby nasazována nespolehlivá vozidla, považuji za naprostou prioritu,“ upozornil Severa.

Radní Markéta Tauberová tvrdí, že Pardubickému kraji jde především o zvyšování kvality péče ve zdravotnických zařízeních. Poslance Severu vyzvala, aby namísto kritiky raději urychlil přijetí zákona o záchrankách.

„Sám jistě nejlépe ví, že kritické místo ve financování je chybějící zákon o zdravotnické záchranné službě. Jako představitel zákonodárné moci by spíše on měl občanům vysvětlit, proč dosud zákon o záchranné službě nebyl přijat,“ vyjádřila se radní Pardubického kraje Markéta Tauberová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?