Kvůli úniku osobních dat se do nemocnice vrátí policie

1. 11. 2007 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOU) minulý týden předal Okresnímu státnímu zastupitelství (OSZ) v Třebíči případ stížnosti Radky Chovancové z Třebíče. Ta upozornila na možný únik osobních dat jejího syna, který byl v nemocnici letos hospitalizován kvůli otravě cizí látkou...


Na hlavu ředitele třebíčské nemocnice se valí další skandál

Třebíčští kriminalisté se budou muset znovu zabývat poměry v Nemocnici Třebíč, kterou vede Petr Mayer. A to jen pár dní potom, co odložili případ záměny novorozenců.

Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOU) minulý týden předal Okresnímu státnímu zastupitelství (OSZ) v Třebíči případ stížnosti Radky Chovancové z Třebíče. Ta upozornila na možný únik osobních dat jejího syna, který byl v nemocnici letos hospitalizován kvůli otravě cizí látkou.

„Naši právníci dospěli k názoru, že jde pravděpodobně o trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji, proto jsme případ předali místně příslušnému státnímu zastupitelství,“ řekla Deníku mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Státní zastupitelství v Třebíči již případ předalo k prošetření policii.

„Mohu potvrdit, že ihned po obdržení oznámení to bylo postoupeno policii,“ potvrdil informaci mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Co se vlastně stalo? Radka Chovancová na začátku letošního roku zažila šok, když si koupila dětskou kaši od firmy Nutricia, kde až následně objevila plesnivé hroudy. Její teprve půlroční syn Štěpán se po požití kaše ocitl v nemocnici.

Celý případ skončil tím, že hroudy, které nechala Chovancová podrobit kontrole, se někde ztratily. Za špatný postup byl tehdy potrestán jeden ze zaměstnanců hygienické stanice v Třebíči.

Kopíroval chorobopis

Firma Nutricia v rámci svého šetření požádala telefonicky nemocnici o lékařskou zprávu malého Štěpánka.

Obdržela ji od Jana Kozáka, který přiznal, že nějaké části chorobopisu kopíroval a firmě poslal.

„Bylo to bez našeho souhlasu. Navíc šlo o informace, které se týkaly jiného ošetření a neměly souvislost s příznaky, které se u mého syna objevily po požití kaše,“ řekla Deníku Radka Chovancová. Ta se cítí být nemocnicí poškozena, protože firma na základě podkladů z nemocnice Chovancové napsala, že za zdravotními problémy jejího syna není jejich kaše.

Případem se zabývá také krajský úřad, který do nemocnice poslal kontrolu. „Na vyřešení stížnosti máme 60 dnů, ale v našem zájmu je, aby to bylo co nejdříve,“ řekla Deníku vedoucí krajského odboru zdravotnictví Věra Švarcová.

Roman Martínek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?