Kyjov: Primář se postavil řediteli

16. 8. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Primář kyjovského dětského oddělení napsal kolegům, že jej ředitel tlačí k rezignaci. Nechce ustoupit. Kraj stojí za ředitelem.


Primář Jan Trubačík pracuje v kyjovské nemocnici desítky let. Ve čtvrtek jej ředitel nemocnice vyzval, aby dobrovolně rezignoval. Primář to alespoň tvrdí.

„To je jeho verze,“ reagoval pouze na tvrzení primáře ředitel kyjovské nemocnice Josef Pejchl. Primář si ovšem stojí za svým. „Neuvedl žádný důvod, proč bych měl odstoupit. To je sice právně v pořádku, přesto jsem chtěl nějaký důvod slyšet. Pak mi řekl, že vypíše na mé místo výběrové řízení,“ uvedl pro Hodonínský deník Rovnost Trubačík.

To ale Pejchl přímo popřel. Netajil se ale nespokojeností s primářovou prací. „Oddělení je ve ztrátě, má problémy s léky. Primář nekomunikuje a neřeší problémy,“ řekl Pejchl.

Právě vylepšování ekonomických ukazatelů na úkor kvality péče je to, co lékaři v nemocnici dlouhodobě napadají. Připomněl to i primář Trubačík.

„Nové vedení bez jasně formulované vize, bez kolegiální diskuse a snahy získat podporu, bez naslouchání odborníkům tam, kde jim samým kvalifikace chybí, bez respektu k jinému náhledu na věc zahájilo direktivně ad hoc restrukturalizaci doprovázenou personální čistkou s jedinou metou - ušetřit finanční prostředky. A to bez ohledu na ničení hodnot, které jsme tady společně vytvořili. Tomu nemohu nečinně přihlížet,“ napsal Trubačík ve čtvrtek svým kolegům v nemocnici v e-mailu, který má redakce Hodonínského deníku Rovnost k dispozici.

V něm se pokoušel kolegům vysvětlit, co jej potkalo a kvůli čemu se stal pro vedení nepohodlným, stejně jako to, jaké kroky má v plánu.

Dobrovolně ne

„Rozhodl jsem se neulehčit dobrovolným odchodem situaci řediteli, který svým chováním traumatizuje zaměstnance, což se dříve nebo později může promítnout do jejich práce,“ napsal také v
mailu.

Poté, co názory primáře v pátek Hodonínský deník Rovnost uveřejnil, rozhodlo se vedení nemocnice, že se bude bránit soudní cestou. Výroky na adresu ředitele nemocnice považuje za osobní mstu. Přesto se představitelé vedení podle slov mluvčího nemocnice Tomáše Zdechovského shodli na tom, že s primářem budou ještě jednat. Mluvčí také upřesnil, proč je vedení zařízení s primářem nespokojeno.

„Od dubna byl opakovaně upozorněn na podezřelé překračování předepisování léků na jeho oddělení. Tam se zvýšil objem psaných receptů na léky meziročně o dvaadvacet procent,“ uvedl Zdechovský s tím, že dětské oddělení vykazuje vysokou ztrátu.

„Primář odmítl spolupracovat na restrukturalizaci oddělení schválené Jihomoravským krajem, na což byl v týdnu důrazně upozorněn,“ dodal mluvčí.

Ačkoliv se svým postupem primář možná dočká podpory kolegů, od zřizovatele, kterým je Jihomoravský kraj, stěží. Ten je s prací ředitele spokojen. Jak uvedl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý, kdyby vedení kraje spokojeno nebylo, už by ve funkci nebyl.

„Jako ředitel má plné pravomoci v pracovněprávních vztazích. Ekonomické výsledky nemocnice se za jeho vedení výrazně zlepšily, a to je zařízení ve velmi složité situaci, možná nejsložitější v historii,“ pochválil ředitele Ryšavý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?