Kyjovská nemocnice zaplatila dluhy, chystá opravy oddělení

30. 5. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Kyjovská nemocnice v čele s novým ředitelem Petrem Svobodou ke konci března zaplatila osmimilionové dluhy, které jí nechalo minulé vedení. Nyní chce nakoupit nové přístroje, zrekonstruovat některá oddělení a znovu si získat důvěru veřejnosti. Na tiskové konferenci to řekl Svoboda.


„Měli bychom se dostat do významně černých čísel. V horizontu měsíce nebo dvou za ušetřené peníze chceme pořídit nové přístroje a přes léto zrekonstruujeme interní pavilon,“ přiblížil Svoboda nejbližší plány nemocnice. Zařízení si měsíčně vydělá zhruba dva miliony, které nyní použije na nákup nové techniky.

Interní pavilon se bude opravovat o prázdninách, protože v létě přijímá méně pacientů. Je potřeba například vyměnit starou elektroinstalaci, která nezvládne napojení všech moderních přístrojů a celkově 50 až 60 let starý pavilon zrekonstruovat. Předpokládaná cena byla 40 milionů, v soutěži se ji podařilo o několik milionů snížit.

Svoboda, který nemocnici vede od konce ledna, chce v Kyjově zavést i některé nové léčebné postupy, například léčbu obezity nebo laboratorní vyšetření na žloutenku či boreliózu. Vzorky se nyní posílají do Brna. Zahájil také kroky pro zřízení traumacentra. Především ale chce, jak řekl, získat zpět důvěru kyjovských obyvatel, kteří prý po zkušenostech s předchozím vedením někdy volí ošetření v jiném zařízení.

„Vím, že například některé rodičky raději jedou rodit do Brna. My jim přitom můžeme poskytnout stejně kvalitní péči jako brněnská nemocnice,“ zdůraznil Svoboda, podle kterého je kyjovská nemocnice v okolí Hodonína páteřní. Gynekologické oddělení by v budoucnu mělo být také rekonstruováno, předpokládané náklady jsou 95 milionů korun.

Kyjovská nemocnice byla v minulosti spojovaná s kauzami údajného obohacování na lécích na úkor nemocnice nebo s opilými lékaři. Nové vedení chce nyní špatnou reputaci vylepšit a chystá pro veřejnost například charitativní výstavu vín nebo den otevřených dveří.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?