La Repubblica: Marihuana zvyšuje riziko úmrtí na hypertenzi

21. 9. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Konopí zvyšuje krevní tlak, a to dosti výrazně. Konzumace této látky tak až několikanásobně zesiluje riziko úmrtí způsobené vysokým krevním tlakem, píše italský deník La Repubblica.


Vědci z Georgijské státní univerzity v Atlantě ve Spojených státech analyzovali studie Průzkumu národního zdraví a výživy (NHANES), který vyhodnocuje zdravotní stav a výživu dospělých i dětí. Experti věnovali zejména pozornost analýze této možné souvislosti u jedinců starších dvaceti let, kteří bývají nejčastěji konzumenty konopí.

Výzkum ukázal, že ten, kdo konzumuje marihuanu, se vystavuje třikrát většímu nebezpečí úmrtí způsobeného hypertenzí než ten, kdo drogu neužívá. A jestliže konzument marihuany ve svém zlozvyku pokračuje, riziko každým rokem roste, říká autorka studie Barbara Yankeyová. Marihuana zřejmě má negativní účinky většího dosahu i na kardiovaskulární systém.

„Je známo, že se v nemocnicích setkáváme s infarktem v důsledku konzumace marihuany. To znamená, že užívání této drogy může mít ještě závažnější dopady na kardiovaskulární systém, než je tomu u kouření cigaret. Nicméně počet kuřáků v naší studii byl malý a bude třeba další analýzy na širším vzorku,“ uvádí Yankeyová.

Vědci porovnávali údaje NHANES s těmi, které se vztahovaly k příčinám úmrtí v roce 2011, které mělo k dispozici Národní středisko pro zdravotní statistiku, aby zjistili vztah mezi konzumací kanabinoidní látky a rizikem úmrtí způsobených srdečním selháním. Všech 1213 osob bylo rozděleno do několika skupin: 34 procent tvořili nekuřáci, 21 procent pouze konzumenti marihuany, čtyři procenta osob pouze kouřila cigarety, 20 procent tvořili kuřáci cigaret užívající marihuanu, 16 procent konzumenti marihuany a bývalí kuřáci a pět procent jen bývalí kuřáci cigaret.

Zdá se, že tato rostlina s četnými účinky, zvláště analgetickými, kdy mírní bolest vyvolanou některými nemocemi, není pro naše zdraví tak prospěšná. Jednou z hlavních aktivních látek marihuany je THC (tetrahydrocannabinol), který působí tak, že aktivuje dva typy receptorů přítomných v našich buňkách: kanabinoidní receptor CB1, který nacházíme v mozku, v srdci, v játrech a v cévách, a receptor typu CB2, který je přítomný zejména v buňkách imunitního systému. Aktivace těchto receptorů zřejmě v prvním případě vede k aterogenním účinkům, které přispívají k ateroskleróze, v druhém případě má antiaterogenní účinky.

Kromě těch účinků, které prokázal výzkum, je marihuana známá svým škodlivým vlivem na kardiovaskulární systém. „Konzumace marihuany má bezpečně akutní účinek na kardiovaskulární systém, který s sebou přináší jak zvyšování arteriálního tlaku, tak i zrychlování srdečního tepu (tachykardie) v důsledku aktivace sympatického nervového systému,“ uvádí ředitel kardiovaskulárního oddělení milánské nemocnice Humanitas Gianluigi Condorelli.

„Kdo již trpí nějakou kardiovaskulární chorobou, je vystaven vysokému riziku infarktu: je totiž prokázáno, že do hodiny po konzumaci psychoaktivní látky vzrůstá až čtyřnásobně riziko infarktu myokardu. Obtížnější je určit chronické účinky konzumace marihuany ve střední a vzdálené budoucnosti. To proto, že jsou často zastírány jinými okolnostmi, jako je nezdravý životní styl či nadměrné pití alkoholu a užívání jiných látek, které ztěžují definici specifické úlohy kanabinoidů (marihuany a hašiše) v souvislosti s jinými rizikovými faktory,“ dodává Condorelli.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?