La Repubblica: Umývat děti příliš často není podle expertů vhodné

9. 2. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Experti z Americké akademie dermatologie (AAD) vytvořili nová pravidla, která stanovují, jak se mají umývat děti ve věku od šesti do jedenácti let.


Pokyny pro hygienu dětí jsou méně přísné: každodenní mytí není k ničemu, dokonce může působit škodlivě. Sprchování stačí jednou či dvakrát týdně a stejně je tomu u mytí vlasů - stačí jednou za deset dní. A sprcha? Především po sportu, s výjimkou plavání. V tom případě stačí sprška vody, aby se z pleti odstranil chlór, a na vlasy balzám, aby šly rozčesat. Přísná hygiena ale platí pro ruce, které je třeba mýt v průměru osmkrát denně, hlavně před jídlem nebo po styku se zvířaty.

Problém každodenní hygieny je stále aktuálnější, protože byly prokázány ochranné funkce kožního mikrobiomu, citlivého ekosystému tvořeného mikroby, kteří sídlí na naší pokožce a chrání ji. Agresivní mýdla a šampony kožní mikrobiom ničí. Mikrobi, které pokrývají tělo, jsou u dětí nezbytné k tomu, aby budovaly silnější imunitní systém. Odstranění mikrobiotické flóry a poškození hydrolipidového filmu vytvářejí prostředí příznivé pro infekce a atopické dermatitidy.

Je nesporné, že existuje souvislost mezi přehnanou čistotou a alergiemi. Lékaři dnes mají podezření, že vznik ekzémů a infekce kůže souvisí s alergiemi dětí a dospívající mládeže na některé potraviny. Dermatologové se proto neomezují na to, že by varovali rodiče, kteří prosazují příliš přísnou hygienu, ale rovněž vysvětlují, jak se chovat, poznamenává italský deník La Repubblica.

Na začátku stojí pozorné čtení etiket. Zlaté pravidlo, že méně je někdy více, platí především pro ty nejmenší. Nejlepší mycí gely, šampony a pěny do koupele jsou ty, které obsahují co nejméně ingrediencí. Těm, které jsou příliš parfémované, barevné a plné různých přísad, je lépe se vyhnout. Pozor je ale třeba dávat i na esenciální oleje a produkty na bázi bylinek, protože mohou kůži podráždit a vyvolat svědění.

Pokud jde o mýdla, je v obchodech široký výběr. Klasická mýdla jsou určena pro ruce. Američtí dermatologové doporučují Marseilleské mýdlo, které se získává z olivového oleje a které se dá použít i pro mytí těla. Tekutá mýdla a sprchové gely se před použitím ředí. Jsou to směsi syntetických látek, jejich snášenlivost závisí na typu povrchově aktivních látek a na množství změkčujících látek.

Pak tady jsou koupelové pěny, kdy někteří odborníci radí používat jen dvě lžičky. Olejové koupele jsou považovány za vhodnější pro jemnou dětskou pokožku. Děti je ale potřeba dobře hlídat, protože mohou ve vaně snadno uklouznout. Když je pokožka podrážděná, může se do koupele použít rýžový a ovesný škrob.

A mimo domov? Ručky lze umýt dětem čistícími ubrousky napuštěnými roztokem jemných povrchově aktivních látek s antimikrobiálními ingrediencemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?