Lanškroun začne příští rok na jaře stavět polikliniku

18. 5. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Město Lanškroun na Orlickoústecku příští rok na jaře zahájí stavbu polikliniky. Současný objekt se pro ambulance nehodí. Řekl to starosta Radim Vetchý (Lanškrounské fórum).


Nové zdravotnické středisko je v Lanškrouně tématem od roku 2010, původně ho chtěla stavět soukromá firma, nyní je investorem radnice. „V podzimních měsících bude připravena projektová dokumentace se stavebním povolením a bude možné vybrat dodavatele stavby, který polikliniku v Lanškrouně postaví,“ řekl starosta.

Pacienti zatím docházejí do budovy v ulici Svatopluka Čecha, která ale ní pro zdravotnické účely vhodná. Radnice ji ve dvou etapách zbourá a na jejím místě vznikne objekt nový. Ordinace budou po dobu stavby v bývalých kancelářích Autodružstva a v bytovém domě v ulici 28. října.

Demolice nejdřív čeká zadní křídla, nejprve se budou stěhovat ordinace z těchto částí budovy. Na vzniklé ploše dělníci postaví zadní trakt nového objektu. Do něj se přesunou zdravotnická pracoviště z přední části, která se zbourá ve druhé etapě, a místo ní vznikne nová. Nová poliklinika bude třípodlažní a v suterénu budou parkovací místa.

V předchozích letech měli zájem stavět v Lanškrouně postupně dva developeři. Své plány neuskutečnili. Město se nakonec rozhodlo, že středisko postaví samo. Náklady na stavbu polikliniky předběžně odhaduje na 100 milionů korun s DPH, město si na ni půjčí od banky a zčásti se investice splatí z nájmů lékařských ordinací. Budova, v níž poliklinika sídlí, pochází ze 17. století, na měšťanský dům ji přestavěl do současných rozměrů její majitel koncem 19. století. V domě sídlila banka. Novou podobu fasády budova získala v roce 1936.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?