Léčebna uspoří polovinu nákladů na vytápění

19. 8. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebna dlouhodobě nemocných brněnské Nemocnice Milosrdných bratří (LDN NMB) v Polní ulici se dočká zateplení, které sníží energetickou náročnost budovy. Stavbaři panelový dům z roku 1987 obehnali lešením a v dalších týdnech zahájí instalaci izolačního materiálu, výměnu všech oken za nová a umístění termostatických ventilů.


Zároveň se pětipodlažní budova, ve které je přes 200 lůžek, dočká střešního pláště a na závěr i nové fasády. Ukončení stavebních prací je naplánováno na konec října.

„Zateplení léčebny, které je třetí etapou její rekonstrukce, přijde na 17 miliónů korun. Podle energetického auditu by mohlo zateplení ušetřit až polovinu nákladů nemocnice na vytápění léčebny. Stavební práce by se neměly nijak dotknout pacientů, při výměnách oken budou přesunuti do náhradních pokojů,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Gejdoš.

Předchozí dvě etapy oprav LDN Polní se zaměřily na zvýšení bezpečnosti pacientů. Možná úskalí v případě propuknutí ohně v léčebně naznačilo na sklonku roku 2006 taktické cvičení hasičů. Proto hned v červenci 2007 začala první etapa oprav, již dovršilo napojení výtahů na nouzový zdroj elektrické energie a tím umožnění případné evakuace nepohyblivých pacientů, kterých je v LDN vysoké procento.

V druhé etapě se léčebna letos na jaře dočkala kompletní výměny elektroinstalace. Dle revizní zprávy měla nemocnice povinnost provést opravy do konce roku 2010, jinak by musela budovu uzavřít.
Stav původní elektroinstalace byl nevyhovující. V rámci výměny požární signalizace za moderní vznikl také nový evakuační rozhlas, který v případě požáru hlásí pacientům, aby okamžitě opustili pokoje a přesunuli se do bezpečí. Přestože nemocnici dlouhodobě trápí nedostatek prostor, opravu se podařilo uskutečnit za plného provozu bez snížení počtu hospitalizovaných pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?