Lékař: Místo Ústí zkusím Anglii

4. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi lékaři už je jasno, z ústecké Masarykovy nemocnice jich chce odejít jednapadesát. Nemocnice řešení teprve hledá.


„Management nemocnice už má podrobné informace o lékařích a odděleních, ze kterých chtějí lékaři odejít,“ potvrdil Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní, která Masarykovu nemocnici provozuje. Vedení nemocnice se podle něj nyní seznamuje se situací.

„Do konce roku se tím kvůli dovoleným nikdo příliš nezabýval. Nyní situaci řešíme,“ řekl Vondra s tím, že informace o odděleních, ze kterých má odejít nejvíc lékařů, specifikovat nechce, aby mezi pacienty nevznikala panika.

Upřesnit strukturu ohrožených oddělení nechce ani krajský koordinátor Lékařského odborového klubu (LOK) Antonín Gabera. I on je jedním z lékařů, kteří jsou připraveni z Masarykovy nemocnice odejít.

„Výpověď jsem podal. Pokud nedojde ke zlepšení podmínek, půjdu do zahraničí,“ řekl Gabera s tím, že je odhodlaný odejít léčit do některé z anglicky mluvících zemí. „Zřejmě bych šel do Velké Británie. Několik kolegů z Ústí tam pracuje a podmínky jsou nesrovnatelně lepší,“ řekl k tomu lékař ústecké dětské kliniky.

Důležité ale podle něj je, že výzva Děkujeme, odcházíme nekončí. „Během těchto dvou měsíců se budou připojovat lidé, kteří nechtěli dát výpověď. Připojí se tím, že budou vypovídat dohody o další práci přesčas a dohody o provedení práce,“ vysvětlil Gabera. Kolik takových lékařů bude, si ale odhadnout netroufl.

Podle Jana Sedláčka, který výzvu LOK koordinuje, nyní vstupuje akce do druhé fáze - fáze plné argumentací a vyjednávání.

První část výzvy se podle Sedláčka povedla. „Zaměřená byla především na lékaře. Nyní je čas víc pracovat s veřejností,“ vysvětlil koordinátor výzvy.

Podle něho nejsou počty odcházejících lékařů tajemstvím. Přesná čísla ale zatím nezná. „Vše budeme zpracovávat v nejbližších dnech,“ dodal Sedláček.

Věří ve zlepšení

Výzvu navíc v současnosti podporují i ti, kteří se k ní aktivně nepřipojí. Primář ústecké chirurgické kliniky Martin Sauer říká, že výzva je legitimní, ale mnohým lékařůmse odchod nevyplatí.

Smysl by podle něj neměl například pro nové zaměstnance, lékaře před atestací, nebo pro doktory před důchodem. „Takoví lidé budou jen stěží odcházet. Stejně jako já. Zůstanu a budu věřit, že se to zlepší,“ komentoval Sauer současnou situaci.

Chirurgové vydrží

Zatímco na chirurgii se k výzvě nepřipojil jediný lékař, připravena odejít je celá radiologie a dle informací Ústeckého deníku také například celá neurologie.

„To jsou případy, kdy primář zblázní celé oddělení. Problémy ale nehrozí, někteří lékaři již jednají o tom, jak stáhnout výpovědi, nebo podepsat nové smlouvy,“ řekl k tomu již dříve předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?