Lékař vybírá od lidí padesát korun

19. 6. 2007 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří lékaři na Břeclavsku už předběhli návrh ministra zdravotnictví o placené lékařské péči a zavedli si ve svých ordinacích kasičky. Jedním z takových je i revmatolog Petr Jonáš, který ordinuje v Hustopečích. Podle svého mínění nedělá nic špatného...


Někteří lékaři na Břeclavsku už předběhli návrh ministra zdravotnictví o placené lékařské péči a zavedli si ve svých ordinacích kasičky.

Jedním z takových je i revmatolog Petr Jonáš, který ordinuje v Hustopečích. U zdravotní sestry má k dispozici krabičku, do níž mu pacienti „dobrovolně“ přispívají.

„Žádnou oficiální kasičku nemám. Jde pouze o dobrovolné příspěvky, na které vystavujeme doklad. Sestřička ani já nikoho nevybízíme, aby nám přispěl. Vybíráme samozřejmě za výpisy ze zdravotní dokumentace. Tyto administrativní poplatky totiž nehradí pojišťovna,“ uvedl revmatolog Jonáš.

Podle svého mínění nedělá nic špatného. „Lékaři v Brně vybírají od pacientů až dvakrát až třikrát tolik,“ doplnil Jonáš.

Jedna z jeho pacientek vidí ale vše jinak. „U setry je papírová krabička, do které lidé při každé návštěvě dávají padesát korun,“ popsala zavedenou praxi v ordinaci pacientka.

Žena požádala redaktory Deníku, aby nezveřejňovali její jméno, protože se bojí Jonášovy reakce.

„Už to tak funguje dlouho. Je to dobrovolné, nikdo nikoho nenutí, ale většina pacientů raději zaplatí, aby neměla problémy,“ řekla.

Podle ní většina lidí ani neví, za co vlastně platí. „Nikdo nám neřekl, na co to je. Moc legální to ale asi nebude. Když totiž chtěla známá doklad, řekla jí sestřička, ať raději žádné peníze nedává,“ pokračovala důchodkyně, která žádné potvrzení také nikdy nedostala.

Místopředseda okresního sdružení České lékařské komory Pavel Kosík považuje lékařovo chování za nemorální.

„Z právního hlediska je to ale nenapadnutelné. Tím, že jde o dobrovolné příspěvky, se na ně nevztahuje ani etický kodex. Lékař ale nikdy nemůže vybírat za návštěvu ordinace nebo recepty,“ vysvětlil Kosík.

Martina Muziková, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?