Lékař: Ženy v ČR čekají na nová prsa po rakovině neúměrně dlouho

5. 9. 2008 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy v Česku čekají na nová prsa po odstranění kvůli rakovině dva roky, což je neúměrně dlouho, řekl dnes novinářům přednosta kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Bulovka Jan Měšťák. Na čekací listině je podle něj nyní 30 žen. Zdravotní pojišťovny dávají peníze na plastiku sedmi onkologických pacientek za měsíc. Měšťák s nimi chce jednat. Hodlá se obrátit také na ministerstvo zdravotnictví, klinika potřebuje peníze na nový operační sál a JIP.


„Loni provedla klinika 358 operací prsou, z toho 71 odstranění u onkologických pacientek a 56 rekonstrukcí. Implantát stojí 7500 až 12.000 korun, operace 2000 až 4000 korun. Na nový sál a JIP by bylo potřeba do 20 milionů korun, k tomu více peněz od pojišťoven,“ vyčíslil Měšťák.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt ČTK řekl, že navýšení paušálu je věcí zdravotních pojišťoven. Jde podle něj také o to, jak nemocnice rozdělí mezi klinikami peníze. Jednání o dotacích se ministerstvo nebrání, má už ale pro příští rok dané priority.

Měšťák připomněl, že ještě před deseti lety se běžně bralo při onemocnění rakovinou ženě celé prso nebo obě. Nyní se dělá stále více záchovných operací. Odebere se jen nejnutnější část. Trendem je vytvořit hned i prsa nová. Existuje řada postupů, jak na plochém hrudníku doplnit chybějící kůži, pod niž se pak vloží prsní implantát. Operatéři umějí prsa nejen dokonale vytvarovat, ale vytvoří i bradavku a prsní dvorec. Prsa vypadají normálně, mnohdy jsou prý dokonce hezčí než ta původní.

Nová prsa potřebují také ženy s vadným genem BRCA - 85 procent nositelek postihne rakovina do 70 let věku. Předejde se tomu, když se obě prsa odstraní a plastický chirurg vytvoří nová. Ženy s vadným genem čekají na operaci rok, nejbližší objednací termín je červenec 2009, uvedl Měšťák.

Pacientky, které rakovinu překonaly a mají už nová prsa, se shodují, že je to definitivně osvobodilo od nemoci. Jedna z nich ČTK řekla, že když se o rakovině dozvěděla, byl to pro ni šok. V té chvíli neřešila, že přijde o levé prso, hlavně chtěla žít. Po operaci se bála na sebe podívat. Pak se jí podařilo přijmout sama sebe, ale na chybějící prso stále myslela. Teprve když dostala nové prso, definitivně se uzdravila - na nemoc si už ani nevzpomene.

Zhoubný nádor prsu je nejčastější rakovinou českých žen, ročně postihne přes 5000 žen a zhruba 2000 zemře.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?