Lékaře premiér o úhradové vyhlášce přesvědčil

20. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S novou úhradovou vyhláškou, podle níž budou pojišťovny platit od dubna lékařům za péči o nemocné, souhlasili na schůzce u premiéra Jiřího Paroubka všichni pozvaní zástupci lékařské obce. Kritiky na jednání, jehož se účastnil i ministr zdravotnictví David Rath, premiér nepozval...


Praha - Ti totiž vyhlášku zpochybňují, zvýšení plateb za péči je podle nich předvolební krok.

Obavy z nové vyhlášky mají i pojišťovny, prý bude problém podle ní platit. Rath jim dnes pohrozil, že na ně uvalí nucenou správu, pokud vyhlášku nebudou respektovat. Podle zjištění ČTK se pojišťovny vyhláškou hodlají řídit.

Zásadnější připomínky k vyhlášce však na dnešním setkání na Úřadě vlády nezazněly. „Řeknu otevřeně, že jsem možná díky své menší bystrosti nezaznamenal žádnou výhradu,“ řekl novinářům premiér.

„Ať udělají pojišťovny cokoli, co nebude podle toho, jak chce pan ministr, tak hrozí nucená správa. Toho jsou se všichni vědomi,“ řekl výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Pozastavil se nad vyhláškou z hlediska „technické proveditelnosti“, stejný názor vyslovili i někteří členové legislativní rady vlády.

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek Rathovi vytkl, že text vyhlášky projednal jen s někým, s většinou poskytovatelů podle něj ministr nejednal. Tím podle Pekárka postupoval v rozporu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění.

Podle místopředsedy Sdružení praktických lékařů a člena Koalice soukromých lékařů Jana Jelínka odmítají soukromí lékaři s Rathem jako „nevěrohodnou osobou“ jednat a požádali o schůzku premiéra. Na dnešní jednání posílal pozvánky Rath, těmto organizacím je neposlal.

Na rozdíl od pojišťoven, které by limity peněz pro jednotlivé praxe chtěly zachovat, soukromí lékaři je chtějí uvolnit nebo zrušit. Prý je to v zájmu jejich pacientů. „Volnější limity lékaři vítají, ale povedou jen k tomu, že se spotřeba péče odloží do období až po volbách, a to to panu doktoru Rathovi jde,“ upozornil Jelínek.

Paroubek uvedl, že reprezentanty České lékařské komory, Lékařského odborového klubu, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, Asociace nemocnic, Asociace léčeben a České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně požádal, aby podpořili ministra Ratha v úsilí dostat mezi občany v krátké době seznam asi 2300 léků plně hrazených z pojištění, aby je občané, zejména důchodci, nemuseli platit ze svého.

Rath připomněl, že navýšení plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané umožní od dubna dát na péči více peněz. Lékaři budou moci poskytnout nemocným oproti loňsku o pět procent více péče a napsat o osm procent léků víc.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek upozornil, že zdravotní pojišťovny možná nebudou chtít platit od dubna podle nové vyhlášky, protože mají smlouvy o cenách péče s lékaři na celé pololetí. Paroubek uvedl, že ministr Rath bude jednat se zástupci státu ve správních radách zdravotních pojišťoven, aby změny smluv k 1. dubnu prosadili.

„Máme smlouvy na půl roku, teď se to přeruší a složitým mechanismem se budou znovu navazovat dodatky,“ popsal Gajdáček. Vadí mu, že ministr projednal změny vyhlášky jen s „určitou skupinou zdravotníků“, k výsledné verzi nebyly podle něj pojišťovny připuštěny.

Příští schůzka zdravotníků s premiérem a ministrem Rathem bude za měsíc.

Čt24.cz

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Bflmar

Stomatologové nemají s úhradovou vyhláškou téměř nic společného - stejně jako se zákonem o NNZZ, tak o čem by tak asi měli jednat? A lékárníci? Ti si svůj ortel již dávno vyřkli! Jednání se týkalo zejména lékařské profese - a ta byla plně zastoupena. Je zajímavé, že kdo se chce dohodnout, ten se dohodne. Gratuluji hoši!

Ivo Procházka

Dovolil bych si reagovat na nadpis článku: otázkou zůstavá které.Že by to byla ona „naprostá většina českých lékařů“, kterou zde zmiňuje v agitce z Rudého práva karlovarský primář Brázdil? Pokud budeme akceptovat postoj LOKu ( a já ho akceptuji, jen očekávám od něj totéž ve vztahu k privátní sféře), pak by možná zbylé stačilo vyjmenovat. Nevěřim, že by to byl obsáhlý seznam, věřím v racionální uvažování lékařů a pokud někdo pochopí princip jejího zvráceného nastavení a fungování, nemůže ho nikdo o vyhlášce přesvědčit, může a musí ho k jejímu respektování jen silou přinutit.

Martin Vedral

Ostudné… Tzv. „naprostou většinu lékařů - ambulantních specialistů“ reprezentovali jen tři kolegové mající mandát asi 350 lékařů… A panu či pani Bflmarovi či Bflmaře tak blahopřející těmto „reprezentantům“. Pane/paní kolego/kolegyně. Nemáte-li ani tolik slušnosti se představit a pod svůj názor se podepsat, je jen velmi obtížné považovat jej za akceptovatelný.



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?