Lékaři bez místa by se mohli kvůli úřadu práce vrátit do nemocnic

10. 2. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří podali výpověď a koncem února plánují opustit nemocnice, by se do nich mohli záhy zase vrátit. Pokud by totiž nenastoupili jinam a šli se přihlásit na úřad práce, mohli by je úředníci poslat právě na nemocniční prázdná místa.


Kdyby do vhodného zaměstnání uchazeč odmítl nastoupit, mohl by ztratit podporu v nezaměstnanosti i další nároky. Vyplývá to ze zákona o zaměstnanosti.

Výpověď podalo v odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme 3800 z asi 20.000 nemocničních doktorů. Organizátoři protestu původně mluvili o tom, že lékaři zamíří do Německa, Rakouska či Británie, kde jsou vyšší výdělky. Drtivá většina doktorů se ale nikam nechystá a na výpovědi zatím trvá.

Řada z nich předpokládá, že nakonec nebude muset z nemocnice odejít, a jiné místo si nehledá. Pokud by se ministr zdravotnictví s odbory nedohodl a protest by dál pokračoval, tak by několik tisíc lékařů mohlo být od 1. března bez místa a bez platu.

O zařazení do evidence úřadu práce je možné požádat už před vypršením výpovědní lhůty. Na „pracák“ podle místa bydliště je pak po skončení výpovědi nutné zajít osobně. Potřebné žádosti o zprostředkování zaměstnání a o podporu jsou na internetu.

Podpora se vypočítává z průměrného měsíčního čistého výdělku. Lidé, kteří z práce odejdou sami bez vážnějšího důvodu, z něj dostávají po stanovenou dobu jen 45 procent. To by byl i případ lékařů, kteří by šli na úřad práce.

Maximálně se dá letos měsíčně získat 13.528 korun. Osoby do 50 let mohou podporu pobírat pět měsíců, od 50 do 55 let osm měsíců a nad 55 let 11 měsíců. Při propuštění činí částka v prvních dvou měsících 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku, v dalších dvou měsících 50 procent a po zbytek doby 45 procent. Při pobírání podpory si není možné přivydělat.

Zaměstnavatelé mají podle zákona o zaměstnanosti oznámit příslušnému úřadu práce do deseti kalendářních dnů, že mají volná pracovní místa. Dnes bylo v systému na portálu ministerstva práce 1021 doktorských pozic. V Praze jich bylo 14. Třeba havlíčkobrodská nemocnice ale už nahlásila 71 volných příležitostí pro lékaře od 1. března. Nabízí mzdy od 20.000 do 70.000 korun.

Podle serveru ministerstva práce se úředníci snaží najít vhodné zaměstnání podle kvalifikace, schopností či dopravní dosažitelnosti. Pokud by tedy uchazečem o zaměstnání byl například lékař z Havlíčkobrodska, úřad práce by mu měl nabídnout vhodnou pracovní příležitost v havlíčkobrodské nemocnici a měl by ho tam poslat. Doktor by tak případně mohl skončit i na stejném místě, z něhož odešel. Podle zákona má uchazeč o práci povinnost s úředníky spolupracovat a nabízené vhodné místo musí do stanoveného termínu projednat.

Pokud by uchazeč bez vážných důvodů vhodné místo odmítl, hrozí mu vyřazení z evidence úřadu práce. Zůstal by bez podpory a musel by si sám platit sociální a zdravotní pojištění. Jinak mu ho hradí stát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?