Lékaři budou šetřit na těhotných

13. 8. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový, úsporný systém plateb má motivovat gynekology, aby neutráceli za drahá vyšetření genetických vad dítěte. Část lékařů se proto bojí, že se v Česku může začít rodit více postižených dětí a zhorší se péče o těhotné ženy.


Informaci přinesl deník Dnes.

Vyšetření a laboratorní testy v současnosti proplácejí pojišťovny přímo laboratořím, kam lékaři ženy posílají. To se však podle zjištění deníku změní. Od příštího roku budou dostávat peníze od pojišťovny jednotliví gynekologové. To znamená, že budou mít k dispozici omezený balík, z něhož budou svým pacientkám vyšetření a testy platit.

Kritici se bojí, co se stane, až gynekolog překročí limit peněz, které mu zdravotní pojišťovna dala. „Neumím si představit, že to budou ženám platit z vlastní kapsy. Prostě ženy na vyšetření nepošlou,“ říká specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Gynekologové navíc budou motivováni co nejvíc šetřit už od začátku - co uspoří, to jim zůstane.
„Naprosto s tím nesouhlasíme, je to návrat o čtyřicet let zpět. Pacientkám to nepřinese žádný užitek, naopak hrozí, že se budou rodit děti se srdečními vadami a geneticky postižené,“ kritizuje novinku Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů.

Změnu si vymohli sami gynekologové, pro které je výhodná. Zároveň tvrdí, že se tak zamezí plýtvání, což prý péči prospěje.

Šéf České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák k tomu říká: „Plýtvání jsou třeba zdvojená vyšetření. Pro ženy je přínosem, že už nemusejí projít dalším zatěžujícím vyšetřením, které je stejné, jako se jí už jednou dělalo.“

Podle jeho slov se ženy nemusejí obávat, že by se jim nedostávalo potřebné péče. „Česká pacientka je spíš převyšetřená než nedovyšetřená. Nebojím se, že by lékaři chtěli šetřit a neposlali ženy na potřebné testy,“ dodává Dvořák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?