Lékaři chtějí zvýšit prevenci astmatu

22. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlepšit situaci na Zlínsku v oblasti prevence proti astmatu chtějí lékaři plicního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně. "V rámci akce uspořádáme pro veřejnost tři přednášky na téma alergie a astmatu a bronchitidy...


Zlín - Zlepšit situaci na Zlínsku v oblasti prevence proti astmatu chtějí lékaři plicního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně. Podle primářky plicního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně Jany Krynské postihují astmatická onemocnění podle průzkumů pět procent populace. Zachytit se ale podaří pouze pětinu. “ Cílem našeho snažení je předejít komplikacím onemocnění a připomenout lidem, že astma je chronické. I když jej nelze nikdy zcela vyléčit, je možné jej účinně kontrolovat a žít s ním velmi aktivně. Důkazem je například to, že řada špičkových sportovců patří mezi astmatiky,“ informovala Krynská (na snímku).

Upozornit na nebezpečí podceňování astmatu a podpořit prevenci před komplikacemi s tímto onemocněním, zejména u mladých lidí, hodlají lékaři prostřednictvím rozsáhlé osvětové akce s názvem Zlínský den astmatu, která se uskuteční v úterý 23. dubna v rámci nadcházejícího Dne zdraví v obřadní síni zlínské radnice. Akce se ve Zlíně uskuteční vůbec poprvé pod záštitou Magistrátu města Zlína a klubu respiriků.

„V rámci akce uspořádáme pro veřejnost tři přednášky na téma alergie a astmatu a bronchitidy. Příchozí si budou moci rovněž vyzkoušet pomocí trenažéru, jak na tom jsou se sílou svého dechu, a zasoutěžit si v nafukování balonků. K dispozici budě také bezplatně řada informačních materiálů, z nichž se mohou lidé dozvědět vyčerpávající informace o tomto onemocnění,“ uzavřela primářka.

(jar), Zlínské noviny, 20.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?