Lékaři chystají menší Děkujeme, odcházíme

4. 4. 2016 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
České lékařské komoře pomůže s kampaní za změny ve zdravotnictví komunikační agentura Ewing PR Jiřího Hrabovského. Ta pro Lékařský odborový klub před pěti lety vymýšlela a realizovala kampaň s hromadnou výpovědí lékařů Děkujeme, odcházíme.


„Představenstvo lékařské komory schválilo spolupráci s touto agenturou, protože považuje situaci za velmi vážnou,“ řekl E15 mluvčí komory Michal Sojka. Za agenturu informaci potvrdil Martin Jaroš, někdejší vedoucí Děkujeme, odcházíme.

Heslem akce má být „Zdravotnictví volá o pomoc“. Lékařská komora upozorňuje především na problém nemocnic sehnat dostatek personálu.

Nová zakázka v řádu statisíců korun má trvat do podzimu. Už nyní se na kampani finančně podílí i okresní sdružení, která hospodaří s částí příjmů komory samostatně. Dvě z nich se rozhodla poslat příspěvek, a to 100 tisíc a 200 tisíc korun.

Za akci Děkujeme, odcházíme odboráři zaplatili agentuře více než 3,5 milionu korun. Symbolem pět let staré kampaně se stala černobílá sanitka-pohřební vůz s nápisem Náš exodus, váš exitus. S ní objeli odboráři celou republiku. Nyní má být těžiště práce agentury více na sociálních sítích a vůbec na internetu.

Kritiku dosavadní práce Svatopluka Němečka přinesl už loňský sjezd lékařské komory.
Před měsícem prezentoval prezident ČLK Milan Kubek otevřený dopis, ve kterém vládu vyzval k vytvoření záchranného plánu pro zdravotnictví.

Premiér Bohuslav Sobotka přislíbil, že se zdravotnictvím bude zabývat. Jako případnou formu nátlaku zvažují lékaři omezení přesčasů, které slouží nad zákonný limit.

Ewing PR za Děkujeme, odcházíme získal prestižní profesní ocenění. „Bylo to výjimečné,“ vzpomíná Jaroš. Výsledkem kampaně bylo memorandum vlády s lékaři o postupném zvyšování platů, které se však dosud nenaplnilo (viz box).

ČLK má celkově zhruba 50milionový rozpočet, z největší části tvořený povinnými členskými příspěvky lékařů. Dlouhodobě hospodaří se ziskem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?