Lékaři dnes budou demonstrovat v Praze

24. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes odpoledne budou někteří lékaři demonstrovat na Staroměstském náměstí v Praze. Chtějí tak vyjádřit svůj protest "proti nekoncepčním a nesolidárním krokům ministra zdravotnictví Davida Ratha"...


„Odmítám důvod demonstrace. Protest není o zdravotnictví, ale o volbách. Někteří organizátoři chtějí, aby volby vyhrála ODS, a ta je také v pozadí celé akce,“ řekl ve čtvrtek Právu Rath.

Ministra v předvečer demonstrace podpořil i premiér Jiří Paroubek. Reagoval na jeden z požadavků krizového štábu lékařů - odvolat Ratha z funkce.

„Byl bych blázen, kdybych chtěl odvolat ministra, který chce řešit problémy, má podporu resortu a jeho koncepce je správná,“ prohlásil premiér. Dodal, že nespokojení lékaři „nemají v tuto chvíli jediný pozitivní požadavek. Jen politický - odvolat Ratha.“

Rath včera znovu potvrdil, že chce jednat s každým, kdo nebude zdravotnictví politizovat, ale přijde s věcnými návrhy, jak ho dál stabilizovat a zefektivnit.

Komora i LOK stojí za ministrem

Lékařská komora se odmítla zúčastnit protestní demonstrace a stejně tak i Lékařský odborový klub. Ten na podporu ministra uspořádal petiční akci, kterou za pět dní podepsalo přes 7000 občanů, převážně lékařů. Další stovky podpisů přibývají každým dnem.

„Podporujeme kroky ministra Ratha vedoucí ke stabilizaci zdravotnictví, k zastavení zadlužování zdravotních pojišťoven, ke vzniku sítě nemocnic, především pomocí zákona o neziskových lůžkových nemocnicích. Odmítáme kroky krizového štábu, politizaci problému českého zdravotnictví,“ seznámila s obsahem petice Právo předsedkyně LOK Jana Vedralová.

Organizátoři demonstrace také uspořádali petiční akci, tentokrát proti Rathovi, a oznámili, že už ji podepsalo 38 000 lidí.

Nespokojení lékaři tvrdí, že ministr svými úspornými opatřeními, např. úhradovou vyhláškou, „vnesl do systému chaos a nestabilitu, ohrozil péči o pacienty“ a tomu „chtějí zabránit“.

Hokejoví fanoušci musí na Václavák

Demonstraci organizuje krizový štáb, který sdružuje praktické lékaře, pediatry, sdružení ambulantních specialistů, gynekology, stomatologickou komor, lékárníky, představitelé Asociace českých a moravských nemocnic a Svaz pacientů.

Protože demonstrující lékaři mají povolený protest na Staroměstském náměstí až do 16.30 hodin, a právě v tu chvíli začíná semifinálové hokejové utkání ČR-Švédsko na olympijském turnaji v Turíně, museli organizátoři přesunout tradiční velkoplošnou obrazovku ze Staroměstského na Václavské náměstí.

„Časově by to třeba vyšlo, ale neměli bychom klid,“ uvedl pro ČTK Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která projekce zajišťuje.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Tomecek

Slet modrého ptacvta v pátek v Praze prý dostal od hlavního hygienika výjimku. Tento slet jistě ale nezlepší blbou náladu, kterou kolem sebe šiří nervózní ODS a Hrad. Jsem zvědav, jak se pozná mezi srocenými, kdo je a kdo není lékař. Nejvíce tam jistě bude zahraničních turistů

Majordi

Komora, LOK a celý národ stojí za ministrem.

Doktoři s normálními doktorskými platy nestávkujou, pouze ti kteří by mohli přijít o své nehorázné nezasloužené zisky, zubaři, praktičtí a jiní soukromí.

MUDr.Che

Rath chce odstranit plýtvání a zároveň chce uchránit pacienta před tím co nevidí a to je před lobby farmaceutických firem, které lékaře v podstatě jistou formou podplácejí. Nesouhlasil jsem s koncepcemi většiny ministrů (např. Součkové jsem nemohl ani přijít na jméno), ale Rath podle mě ví co dělá. Nejvíc mne zarazila vlna protestů ještě před tím, než začal fakticky úřadovat. Proč?

Ikrak

Přátelé, v ČR je na hlavu více lékáren a více výdahů na pacianta než například v Rakousku. Zdravotnictví ČR patří mezi obory s nejvyšší mírou korupce a klientelismu. Zdroj Evropský statisický úřat EUSTAT. Co dodat.

Držím Rathovi palce !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Je třeba udělat pořádádek a volání že Rath není kompetentní je směšné (zcela logicky šáhl tam, kde je ve české zdravotnictví nejvíce peněz lékárny+farmaceutický business a VZP). Tak good luck!

uživetel Milada

Par trapaku z ODS nam blokuje Staromak. Mne je nejak ukradeny,ze Chudoba z lekarny si ted nemuze postavit bazen u sve vily za tejden, ale bude muset cekat mesic (nez na nej vydela). Me zajima hokej! Ne, par urvanych chudaku. P.S.Jak jsem se ptal v nekolika lekarnach, vetsina prodavajicich ekarnic vubec netusi o co jde.Ale pry je Rath strasne spatnej, protoze to rikaji jejich lekarnicti kolegove. Hmmm, super!

občan čr

Je zajímavé, že nestávkují specializovaní lékaři, jako chirurgové, neurologové, apod., kteří mají hlavní zásluhy na životě lidí. Až Ti začnou stávkovat, tak už asi o něco doopravdy půjde. Asi je nějaká ta tisícovka nerozhází, protože jejich práce je pro ně především poslání a ne jenom jejich plat jako u ostatního lékařského průměru.

Rusek

Kde lze najit petici na podporu ministra?

Jaroslav

Čekám, kolik hejtmanů, čelních představitelů ODS přijde pomáhat lékařům s transparenty! Měli by, alespoň podle těch horoucích proslovů ve sněmovně. Pan Langer, Janeček a další. Do boje ptactvo, oprašte slovník a zase se předveďte. Tady nejde o dr. Ratha , ale vůbec o celý způsob financování! Pravdu, jenom pravdu….

Milada

At jdou demonsrovat nekam na periferie. V centru se hraje hokej a jen tak na okraj..vadi jim platebni neschopnost VZP a sami si chteji mastit kapsy tim, ze se stejne kvalitnich leku, predepisuji ty drazsi. Vyuzili ODS pro prosazeni svych zajmu a ODS vyuzila je pro sve predvolebni cile (pro sve predvolebni blaboly).

Novacek

Jménem ODS zvu všechny majetné občany našeho státu na Staroměstské náměstí, kde si dnes od 14 hodin zanadáváme na stát, který nám nechce nadále trpět naše vysoké zisky. Váš Míra, nejmodřejší pták.

Matin

Zpozdeni v platbach VZP je uz nekolik let a zadne stavky se nekonaly. Lekarum nejvice vadi sebevedomi Dr Ratha, vyznam jeho systemovych kroku je pro ne vedlejsi. Slapl jim na kuri oko a to si jeste nikdo nedovolil.

Martin

ODS dnes ráno sháněla v Bohnicích lidi na odpolední manifestaci. Pod příslibem tisícikoruny získali více než stovku pacientů, kteří budou mít v inkriminovanou dobu zrovna vycházku

Lékař z Bruntálu

Lékařská komora svolala kvůli demonstraci mimořádný sjezd předsednictva okresních sdružení. Komora povinně sdružuje bezmála 44 tisíc lékařů. Z 86 sdružení se jich zasedání zúčastnilo 67. Pro demonstraci se vyslovilo pouhých devět z nich. S demonstrací nesouhlasili například v Brně-městě, Ostravě nebo Praze 2.

Pavel

Hlasy organizátorů zřejmě největší demonstrace lékařů v Česku sílí. Ve vřavě přestřelek mezi krizovým štábem a ministrem Davidem Rathem zanikají ale argumenty těch, kteří hrají ve zdravotnictví důležitou roli a jsou uznávanými odborníky. „Nevidím důvod k demonstraci,“ říká Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti. „Většina Rathových kroků má racionální jádro.“

Praktický lékař

Jsem soukromý praktický lékař, žádnou podobnou akci nepodporuji. Manifestovat nebudu . Není proč ! Je to tahání politiky do profese, kde nemá co dělat ! Většina znás pamatuje ještě dobu, kdy jsme si říkali soudruhu doktore, nebo soudruhu primáři !A to já už nechci. Nebudu mávat modrým ani růžovým šátkem. Ničeho se tím nedosáhne , jenom protivenství ! A ti co se sanží za nás mluvit jsem si nevybral !

Tomáš

Konečně někdo něco dělá s ekonomikou ve zdravotnictví! Lidi vzpamatujte se, i malé dítě ví, že když dostane měsíčně dvě koruny, nemůže měsíčně utrácet tři koruny. Kdo na to potřebuje podklady,1 třída ZŠ čeká! O otázce jak docílit úspor mi nezbývá než říci, NIKDO S TÍM NEDĚLAL LÉTA NIC, VŠICHNI MĚLI MOŽNOST NĚCO UDĚLAT, TAK AŤ TEĎ DRŽÍ H… A KROK. Po bitvě je každý generál, proč neradili a nestávkovali když s tím šlo dělat něco méně drastického!

Karel

Stávku bohatých nepodporuji.Většina zaměstnanců nebo nezaměstnaných nemá zdaleka takové platy jako lékarníci nebo zubaři.Pokud má většina zaměstnanců podprůměrné příjmy,tak se z jejich platů také odvádějí podprůměrné odvody do pokladny zdravotních pojišťoven.Není s čeho platit.Paní Musílková ze Všeobecné zdravotní pojišťovny by měla stávkujícím vysvětlit kam se zašantročily miliardy z jejího resortu během jejího působení v pojišťovně.

Obcanka cr

Věřím, že pan ministr Rath a pan Paroubek najdou cestu, jak obejít neférovky od dodavatelských firem, existenční pochod sestřiček je pro ně dosti ponižující..slušní doktoři určitě ordinují a nestávkují. A krom toho, teď je velký hokej..a vyhrála Neumanová…takže je co oslavovat, aby Vás fanoušci nepřeválcovali…stávkující menšino…

Drtinova

tata kapitalistická demonstrace za vyšší zisky je jasným příkladem toho, kam se ubírá tato společnost, bezohlednost, nelidskost, ale hlavně vyšší zisky, lékaři, kteří ucítili peníze tak chtějí čím dál tím víc, je jim to úplně jedno, kdo to zaplatí, vážím si té většiny lékařů, kteří nestávkují, a ještě bych chtěla říct, že Chudoba a Pekárek jsou hyeny, které zasluhují opovržení, jde jim pouze o vyšší zisky

Tesař

Já mám podobné pocity jako v 1989.Musíme zastavit tu bandu lhářů, štváčů a pomlouvačů v čele s Paroubkem a Rathem.To by opravdu jiný slušný člověk tu reformu neprovedl lépe?

Bohumír Šimek

Hoši milí! Kde se ve vás bere tolik zloby, závisti a nenávisti? Vždyť ani nechcete vědět, jak je to doopravdy. Trvalé řešení našeho zdravotnictví je možné jen při pokladenském způsobu financování ambulantní péče. Kdo z vás to chce? Nikdo! Jde vám vůbec o stabilizaci zdravotnictví? Náš současný systém je jen cesta ke korupci, protekcionářství a zhoršené péči o pacienty. To chcete? Ceny léků jsou nadhodnoceny o desítky až stovky korun!

Když tyto nadhodnocené ceny snížíte o desítky i stovky (Norvask) korun, o zisky nepřijde ani výrobce, ani distributor, ani lékárník, ani pacient, ani lékař. Ceny se nastavují mj. na ministerstvu zdravotnictví. Proč si v tom místě zrodu potíží neudělá David Rath pořádek? Proč nás nutí David Rath, abychom lidem nepsali léky nebo jim je zaplatili?

Tesař

Ceny léků u nás jistě nejsou všeobecně nadhodnoceny.Zmíněný Norvasc dokládá jen to, že pokud dovozce už nejde dál s cenou dolů, jen proto, aby v Čechách vůbec něco prodal,tento přípravek zmizí z našeho trhu. Norvasc už objednávám tak pro jednoho pacienta, jinak se ordinují generika.Problém nedostatku financí ve zdravotnictví bude myslím jinde, než ve vysokých cenách léků v porovnání se zahraničím

lékárník

Paní Drtinová, není Vaše skutečné příjmení Švorcová nebo Kabrhelová?

Bohumír Šimek

Milá paní Drtinová! Vždyť to vůbec není pravda! Lékaři přeci chtějí léčit své pacienty podle potřeb svých pacientů a nikoliv podle potřeb Davida Ratha

Ad: Karel

Milý Karle! Ano je to smutné, že mizí miliardy našich korun dřív než se dostanou k lékařům. Ale nesváděj všechno na Musílkovou. Je to podstatně složitější!

Ad: Tomáš

Milý Tomáši! Proč s tím doktoři dřív něco neudělali? Protože je nikdo neposlouchal!

Ad: Pavel

Milý Pavle! Tvoje peníze na zdravotní pojištění utíkají v mnohem větších sumách jinde než si ty představuješ!

Kam se to propadáme? Myslel jsem, že takováto štvavá kampaň nám dobře známá z padesátých let minulého století se již nebude opakovat! Kde se bere v nás taková šílená nenávist, zloba a pýcha?

Ivo Procházka

Škoda, že správce webu resp. fora nenapíše, kolik IP adres bylo použito k odeslání všech příspěvků k tomuto článku. Více než 5? Stěží…

miroslava

Vážení přátelé jak tak pročítám diskuze,zjišťuji že nejvíce Vám vadí že ti co stávkovali mají hodně peněz, chtěli by ještě víc a ministr jim šlápl na kuří oko.Přeji Vám v tomto systému co nastane dle příkazů ministra hodně pevné zdraví, aby se Vám nestalo. že onemocníte koncem čtvrtletí a doktor bude mít již vyčerpán plán a cvakáte si vše sami.

Pak se asi budete divit že vám to nikdo neřekl a naplákat jak je to nespravedlivé, protože si celý život platíte pojištění a nemocný jste jednou za 5 let teď vám nikdo nechce odebrat krev a udělat RTG či ultrazvuk.Ministr lékařům naplánoval za kolik peněz od pojišťoven mají léčitplánované hospodářství už tu jednou bylo ale nějak mám pocit že si nemůžu naplánovat zda onemocním z kraje ledna, nebo koncem března.

A ty jeho žvásty, že za vším je ODS už mě taky nebaví.Za současným stavem zdravotnictví je 8 let ČSSD, snad měli dost času s tím něco dělat.

Malí

Jistojistě smutné. Na Staroměstském náměstí budou lidé, kteří vyměnili BÝVALOU ÚCTYHODNOST za účast v šakalí smečce honící mamon z bonusů od výrobců léků. Včetně jekotu.



























  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?