Lékaři dostanou víc, než chtěl ředitel

29. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení jihlavské nemocnice včera nabídlo lékařům průměrnou mzdu přesahující 35 tisíc korun. Provoz na tři směny, který po dva měsíce působil problémy lékařům i pacientům, asi skončí k 31. březnu...


Všechna oddělení jihlavské nemocnice se k 31. březnu vrátí do běžného provozu

Vedení jihlavské nemocnice včera nabídlo lékařům průměrnou mzdu přesahující 35 tisíc korun. Provoz na tři směny, který po dva měsíce působil problémy lékařům i pacientům, s největší pravděpodobností skončí k 31. březnu. Po včerejším kolektivním vyjednávání se na tom shodli zástupci odborů, vedení nemocnice i lékařů. Chirurgie, ARO, neurologie, radioterapie a další oddělení se zřejmě od pondělí vrátí do běžného provozu.

„Navržený výpočet průměrného platu se nám zdá být přijatelný, požadavek na odvolání ředitele ale trvá,“ uvedl po jednání předseda Lékařského odborového klubu Vít Bárta. Podle něho je reálné, aby kolektivní smlouva byla podepsána už dnes.

Ředitel nemocnice Dušan Hubač nabízel původně lékařům průměrný příjem 32 tisíc korun, později 33 700. „To je pro mě akceptovatelná částka, která nepoškodí nemocnici,“ řekl tehdy Hubač. Lékařský odborový klub po něm letos původně požadoval průměrný plat ve výši 37 tisíc. Loni přitom místní lékaři pobírali průměrně 42 tisíc, což bylo, pokud jde o nemocniční zařízení, téměř nejvíce v zemi.

V nemocnici panovala nervozita, protože v týmech jsou společně lékaři, kteří přistoupili na návrh vedení a pracují a slouží za víc než třicet tisíc měsíčně, a současně „rebelové“, kteří pracují na směny a dostávají jen patnáct tisíc, protože přišli o peníze za přesčasy a služby.

Prezident České lékařské komory David Rath označil Hubače kvůli zavedení směn za šílence, který potřebuje svěrací kazajku. „Směnný provoz ohrožuje zdraví a životy pacientů,“ prohlásil Rath. Komora kvůli tomu podala na ředitele trestní oznámení.

Podle zprostředkovatele poslance ČSSD Rostislava Čevely, který se včera zúčastnil kolektivního vyjednávání společně s krajským hejtmanem Františkem Dohnalem, se ředitel dopustil jediné manažerské chyby, že podlehl loni nátlaku a dal lékařům v průměru o deset až patnáct tisíc víc, než byly příjmy v okolních nemocnicích. „Měl si dát do uší špunty,“ dodal.

„Snadno se to řekne, nepodlehnout nátlaku. Ale když máte v nemocnici na lůžkách pět set pacientů, je před novoročními svátky a odborový klub řekne, že lékaři nenastoupí do služby. Třeba by si to nedovolili. Ani dnes na to nedovedu odpovědět,“ řekl Hubač, který je ve funkci pátým rokem.

Dohnal také míní, že ředitel udělal manažerskou chybu, která se mu vymstila.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 29.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?