Lékaři hrozí hromadnou výpovědí

18. 9. 2010 9:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Autobusy plné zdravotních sester a lékařů, které z různých míst kraje vyjíždí na dálnici směr Praha. Tak má vypadat časné úterní ráno nadcházejícího týdne.


Žádná odborná konference se však v hlavním městě nekoná. Stovky zdravotníků z jižní Moravy se před úřadem vlády připojí k demonstraci proti snižování platů kvůli vládou nařízeným úsporám.

Jen z brněnské Vojenské nemocnice se do Prahy chystá asi stovka lidí. „Asi pětaosmdesát z nich jsou sestry, zbytek lékaři. Provoz nemocnice samozřejmě zůstane zachovaný.

Kdo má volno po službě a jen trochu může, ale do Prahy jede,“ potvrdila předsedkyně odborového svazu Vojenské nemocnice v Brně Soňa Janáková. Podobné plány mají i zaměstnanci ostatních nemocnic v kraji, které Deník Rovnost oslovil. Obávají se, že jim z výplatních pásek v příštích měsících zmizí tisíce korun. „U sester nad devatenáct let dělá snížení platu až čtyřicet procent. To je asi deset tisíc korun. V úterý hodně hlasitě řekneme, že se nám škrtání platů nelíbí. Z nemocnice do hlavního města pojede autobus plný lidí. Jsme připravení i na stávku a podepisování výpovědí,“ řekla zdravotní sestra ze znojemské nemocnice Milena Javorková. Obavami ze snížení platů se netají ani lékaři. „Kdo by se nebál, kdyby mu měl plat klesnout o takřka devatenáct tisíc korun,“ podotkl primář radiodiagnostického oddělení hodonínské Nemocnice TGM Vladimír Čapka.

Přípravy od května

I lékaři bez obalu mluví o hromadných výpovědích. Stejně jako jejich kolegové z jiných krajů se řada jihomoravských lékařů hlásí k celostátní výzvě Děkujeme, odcházíme. Pokud stát do konce roku platy nezvýší, chtějí ze zdravotnictví odejít. „Akci připravujeme od května.Aminulou středu jsme ji spustili. To, s čím teď vláda přišla, je totiž podraz,“ zlobí se lékař Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petr Kus, který je krajský koordinátor Lékařského odborového klubu. Ministerstvo zdravotnictví v reakci na úspornou politiku, kterou nastolila nová vláda, dalo nemocnicím pokyn šetřit. „Ve zdravotnictví platy v posledních dvou letech rostly více než v ostatních oborech. Na tak razantní zvyšování, jaké někteří lékaři požadují, ani stát ani pojišťovny v současné době jednoduše nemají,“ podotkl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Protesty lékařů a sester teď vyvolává především chystaná změna tarifních tabulek. Místo tvrdého snížení platů se ministr zdravotnictví Leoš Heger snaží vyjednat kompromis v podobě speciální tabulky. Sníží pevnou část platu, v nadtarifních složkách zdravotníci naopak mohou dostat víc peněz než dříve.

Nový systém má být i spravedlivější k těm, kteří lépe pracují. Jak bude vypadat v praxi, zatím jasné není. „Žádné informace o škrtech nemám, jen sleduji média,“ uvedla například ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová.

Na podrobnější zprávy čeká i ředitel kyjovské nemocnice Igor Kalix. „Pokud dojde ke snížení tabulkových platů, představuje to pro nás dvě možnosti. Buď bude nemocnice víc spořit, nebo předepsanou výši platů zachováme a peníze k lidem doručíme jinak. To nám také pomůže motivovat je ke kvalitnějším výkonům,“ vysvětlil Kalix.

Ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová také počítá s tím, že nemocnici čekají hubené měsíce. „Pro zachování úrovně platů při nižších příjmech od pojišťoven musíme snížit náklady. Znamená to omezit nákupy léků a speciálního zdravotnického materiálu. Nebudou ani peníze na obnovu přístrojového vybavení,“ uvedla ředitelka. Škrty podle ní mohou přinutit nemocnici i ke snížení počtu pracovníků a lůžek. „Je těžké se k situaci vyjadřovat, dokud nejsou potřebné vyhlášky,“ podotkla Seidlová.

Přestože úspory se podle všeho bolestivěji dotknou menších zařízení, šetřit teď musí i velké fakultní nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví, které je zřizuje, jim rozpočty pro příští rok podle prvních odhadů zkrátí o pět procent. Ředitelům přitom uložilo, že na platy zaměstnanců sáhnout nesmějí.
Šéf Masarykova onkologického ústavu v Brně Jiří Vorlíček přitom stejně jako ředitel brněnské Fakultní nemocnice Roman Kraus strategii šetrnosti podpořil. „Není výmyslem ministerstva a vlády, ale jedinou možnou reakcí na ekonomickou krizi,“ podotkl Kraus. Snížení tarifů také vidí jako nástroj, který nemocnicím umožní odměňovat zaměstnance podle výkonu. Na úsporné kroky však podle něho musí navázat skutečná reforma zdravotnictví. „Jinak půjde jen o krátkodobé záplatování,“ uvedl ředitel největší nemocnice v kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?