Lékaři jednali s vedením Zlínského kraje

20. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Situací, která panuje na Zlínsku po hromadných výpovědích lékařů v nemocnicích Zlínského kraje, se ve středu zabývalo shromáždění okresního sdružení České lékařské komory (ČLK) ve Zlíně. Zúčastnili se ho představitelé ČLK, Lékařského odborového klubu, vedení nemocnic a vedení Zlínského kraje.


Ze čtyř krajských nemocnic chce ke konci února odejít 261 lékařů. V Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně podalo výpověď 128 lékařů z 291, v Kroměříži 50 lékařů, což je čtyřicet procent, v Uherském Hradišti chce odejít 46 lékařů, což je 26 procent, ve Vsetíně dalo výpověď 37 lékařů.

„Chtěli jsme od vedení nemocnic i představitelů Zlínského kraje slyšet, jak se bude situace řešit. Totéž chtějí slyšet i pacienti,“ řekl Právu předseda okresního sdružení ČLK Lubomír Nečas. „Nevíme, co se stane, když pacienti přijdou v březnu do nemocnice. Mám pacienty například s kýlou či s kamenem ve žlučníku, kteří nevědí, jak se bude jejich stav řešit. Krajská nemocnice T. Bati přestala na březen pacienty objednávat a únorové termíny jsou už vyčerpány,“ sdělil Lubomír Nečas.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) se ve středu na lékaře obrátil s výzvou, aby k prosazení svých požadavků zvolili jiný způsob než hromadný odchod.

„S touto prosbou se na vás obracím jak v zájmu občanů našeho kraje, tak i zdravotních sester, zdravotnického personálu a v podstatě i v zájmu zůstávajících lékařů. Vašimi hromadnými výpověďmi ke stejnému datu jste totiž nepřímo podepsali výpovědi i za ně. Neumožněte naplnit skrytý záměr privatizace zdravotnických zařízení, respektive nemocnic,“ uvedl hejtman Mišák.

Vedení Zlínského kraje v předchozích dnech vydalo stanovisko, podle něhož jsou nemocnice v kraji i při odchodech lékařů schopny při určitých opatřeních péči o pacienty zajistit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?