Lékaři mají mít neomezené smlouvy

16. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci včera schválili novelu zákona, která přináší výrazné změny do zdravotnictví. Zvedli pro ni ruku 104 ze 176 přítomných. Novelu podpořili poslanci ČSSD, KSČM a Unie svobody, proti byla ODS a KDU-ČSL. "Je to významná novela, která by měla dál stabilizovat zdravotnictví," řekl bezprostředně po hlasování ministr zdravotnictví David Rath...


Rath prosadil další změny ve zdravotnictví

Novela znamená, že:

* zdravotnická zařízení od jednoho do deseti lékařů budou mít smlouvy se zdravotními pojišťovnami na dobu neurčitou;

* zdravotnická zařízení nad deset lékařů musí projít výběrovým řízením na smlouvu s pojišťovnou;

* lékařské praxe bude možné dědit a prodat včetně smlouvy s pojišťovnou, což dosud nebylo možné;

* při dohodovacím řízení o cenách lékařské péče se zdravotními pojišťovnami bude lékaře zastupovat Česká lékařská komora, ale musí předem mít projednány věci se všemi odbornými společnostmi, které bude zastupovat;

* lékařská komora bude vystavovat certifikát lékařům pro práci v Evropské unii, což dosud dělalo ministerstvo. Pokud tento dokument lékařská komora neudělí, může se lékař k ministerstvu odvolat.

Kubek je spokojen

„Jsem spokojen, že novela zákona prošla. Je to další krok k zamezení likvidace 2000 soukromých praxí, jak zamýšlely zdravotní pojišťovny. Novela také zrovnoprávňuje postavení lékařů a zdravotních pojišťoven,“ řekl Právu Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Lékaři mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami pouze do konce června letošního roku. Zdravotní pojišťovny již loni se netajily tím, že by rády zredukovaly síť poskytovatelů zdravotní péče, která je podle nich předimenzovaná. Přijatá novela jim to ale neumožní.

Občanští demokraté tvrdí, že Rathovi jde o ovládnutí českého zdravotnictví. Rath už ve Sněmovně totiž prosadil zákon o neziskových nemocnicích, který ODS ostře napadla. Přijatou novelu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident republiky.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?